Двама ученици от известната гоцеделчевска гимназия „Яне Сандански“ спечелиха правото да я представят в Парламента на България и Европейския парламент в Брюксел.

Това са 10-класникът Иван Пашалиев и 11-класничката Мария Балтаджиева, които се представиха отлично в конкурса „България в Европейския съюз – нашето настояще и бъдеще“, организиран от евродепутата Асим Адемов. Двамата възпитаници на гимназията със своите умения в категория „Мултимедийна презентация“ спечелиха доверието на взискателното тричленното жури в състав: проф.д-р Антони Стоилов – заместник – ректор „Образователни дейности“ в ЮЗУ „Неофит Рилски“, гр. Благоевград, д-р Росинка Проданова – продуцент в БНР, и Юлиана Христова – старши експерт по Български език и литература в РУО – Благоевград, което оценяваше работите. Те оцениха подобаващо уменията на учениците на ПМГ „Яне Сандански“, които бяха провокирани да изразят своите лични позиции по темата на конкурса и по думите на евродепутата Асим Адемов, както всички млади хора са „Носители на иновативното мислене и манталитет. Те са ключов фактор за отстояването и надграждането на европейските демократични принципи.“

Освен това Мария Балтаджиев, която се класира на първо място, завоюва правото да бъде включена в специална делегация от България, която ще пътува за Брюксел и ще посети един от центровете на управлението на Съюза. Иван Пашалиев, класирал се втори, ще се включи в групата, която ще бъде специален гост на българското народно събрание. И двамата ще имат възможност да видят да видят работата на парламентите, системата на функционирането и поне за малко да влязат в ролята на депутати.

Две първи места и едно второ спечелиха ученици от НПГ „Димитър Талев в същия конкурс. Димитър Гемеджиев, Людмила Фончева и Сюлейман Господев, както и техните ръководители получиха специални поздравления от директора на училището Мария Георгиева.

By hronika

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *