Балнеолечение и СПА туризъм с Беломорски полъх в съчетание с богато културноисторическо наследство по поречието на р. Места, очакват участниците в най – значимата национална среща на България в областта на СПА туризма – Пети годишен конгрес на Българския съюз по балнеология и спа туризъм.

Конгресът ще се проведе в община Гоце Делчев и община Гърмен на 26 и 27 септември 2018 г. Партньори на конгреса са Министерство на туризма, Община Гоце Делчев и Община Гърмен. Сред официалните гости във форума, който ще бъде открит в хотел UVA NESTUM Wine&SPA, са представители на Комисията по здравеопазване към 44-ото Народно събрание на Република България, министри, кметове на общини, експерти от туристическия сектор, представители на неправителствени организации в туризма, на бизнес, образователни и др. институции. Сред специалните гости и лектори на конгреса ще бъдат членове на УС на Европейската СПА асоциация (ЕSPA), както и членовете на УС на БСБСПА, и на съюза от цялата страна, собственици и мениджъри от българската СПА индустрия. Тази година темата на конгреса е „България – лидер в здравния туризъм на Балканите. Четири сезона медикъл/спа, таласо, спа и уелнес туризъм” (Медикъл/СПА и СПА туризъм по поречието на р. Места). Програмата на форума неслучайно предизвиква голям интерес сред участниците и членовете на съюза, които пристигат от цялата страна в една красива и все по-популярна дестинация с богато древно наследство, чиста природа, минерални води и уникален климат. Някои от най-известните европейски експерти и членове на Европейската СПА асоциация (ESPA), заедно с българските им колеги, ще представят основните доклади и презентации на конгреса.

Участниците в конгреса ще се запознаят с едно от най-ценните богатства на град Гоце Делчев и региона – многообразното културно-историческо наследство, към което през последните години проявяват нарастващ интерес все повече български и чуждестранни туристи. Градът, споменат за пръв път през XV в. под името Неврокоп, е исторически утвърден икономически и културен център на района. Данните от многобройните археологически проучвания свидетелстват, че долината на Средна Места е населявана още от древността. Многобройни са останките от материалната култура от праисторическата, античната, средновековната и възрожденската епоха. Голяма част от откритите материални свидетелства за богатата история и култура на общините Гоце Делчев, Гърмен, Сатовча и Хаджидимово се съхранени в Общински исторически музей – Гоце Делчев. Районът е известен с културно-историческите резервати: с. Ковачевица и с. Лещен – архитектурни шедьоври, изключителни постижения на българския строителен гений през Възраждането. Един от забележителните туристически обекти в региона е националният археологически резерват „Никополис ад Нестум” при с. Гърмен – римски, късноантичен и средновековен град, основан в началото на II в. сл. Хр., консервиран и социализиран по проект на община Гърмен.

Галина Миленкова, и.д.директор на Общински исторически музей – Гоце Делчев: „Музейните експозиции са разположени в емблематична за град Гоце Делчев сграда, национален паметник на културата, ремонтирана и обновена за нуждите на съвременния културен туризъм по проект на общината. Изключително стойностни археологически артефакти, ценна нумизматична сбирка, уникална колекция от традиционни народни облекла и домашни тъкани от деветте етнографски микрорайона в областта, от традиционни занаятчийски изделия, богат снимков и документален материал за значими исторически събития и личности, са част от културните ценности, които музеят показва и пази. Особено внимание заслужават и три от църквите в град Гоце Делчев, художествени паметници на културата: църква „Събор на св. архангели Михаил и Гавраил“ (1811 г.) – най-старият християнски храм в града; църква „Успение на Пресвета Богородица“ (1838 г.); църква „Св. св. Кирил и Методий “ (1907 г.). Част от атмосферата на града са къщата на Рифат бей, ансамблите от следосвобожденски сгради в старата централна част. Интерес представляват и обектите в околностите на града: манастирът „Св. Богородица – Живоприемний източник” (1888 г.), възрожденският архитектурен ансамбъл в с. Делчево и останките от късноантичната и средновековна крепост Момина кула. Удоволствие е за нас като домакини, да представим част от богатото културно-историческо наследство на град Гоце Делчев и региона на участниците и гостите на Петия годишен конгрес на БСБСПА, който вярваме, че ще допринесе за утвърждаването на региона като успешна туристическа дестинация.”

Д-р Татяна Ангелова, председател на Асоциацията по физикална медицина и рехабилитация, експерт към БСБСПА: „Причината да изберем региона на Гоце Делчев и Гърмен за Петия конгрес на съюза е: изключително интересен, екзотичен и не добре познат регион на българския пазар като балнеолечебна дестинация. Характерно за този регион е, че в горното течение на р. Места – в условията на високата планина, се намира най-известния ски курорт в страната и на Балканите – Банско. В близост до него, в разложкото поле, са разположени курортната местност Катарино с модерен СПА център и с. Баня, набиращ слава с минералната си вода и появилите се в последните години модерни балнео комплекси. Тук трябва да отбележим и балнеокурортно селище Елешница. Слизайки на юг, движейки се през китното дефиле, се озоваваме в региона на домакините на Петия конгрес на БСБСПА: общините Гоце Делчев и Гърмен, където именно благодарение на реката, се усеща влиянието на Беломорието. Сред тази прекрасна природа, заобиколен от планините Пирин и Родопа е разположен известният от дълбока древност – балнеолечебен курорт Огняново. Не случайно в околностите се намират археологически находки от римско време, недвусмислено доказващи изграждането на инфраструктура, свързана с използването на минералните води за възстановяване на здравето. Водата е слабоминерализирана, с обща минерализация около 270 мг/л и температура – 40⁰С, съдържаща хидрокарбонатни, сулфатни, натриеви и флуорни йони, ниски концентрации на радон и сероводород, и богата на метасилициева киселина. Тя може широко да се прилага, както за заболявания на опорнодвигателния апарат, на периферната нервна система, вертеброгенна патология, така и при заболявания на храносмилателната и пикочо-отделителна системи, метаболитни и сърдечно-съдови болести. Съчетанието между балнеолечение и специфичен и благоприятен климат – много слънчеви дни, малко валежи и ниска влажност на въздуха, е от съществено значение за пациентите с хронични белодробни заболявания, бронхиална астма и др.”

Петият конгрес на БСБСПА ще завърши с гала-вечеря и церемония по връчване на Годишните награди на Български съюз по балнеология и СПА туризъм. Медийни партньори на конгреса са: Българското национално Дарик радио, Информационна агенция Фокус, в. Труд, в. 19 минути, Travel&Hospitality Experts и сп. Beauty woman.

Коментирайте

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.