DSCN6715-800x600

DSCN6691-800x600

DSCN6695-800x600
За социалистите от Гоце Делчев евроизборите не са нещо далечно и неясно, което ще изпрати няколко депутати в Брюксел, а тест за това как ще се управлява България и след 25 май. За привържениците на социалистическата идея тези избори означават не само социална Европа, но и социална България – категоричен е лидерът им Валери Сарандев. Затова те застават категорично зад кандидатите за евродепутати на БСП и до 24 май задачата, която поеха като личен и партиен ангажимент е да припомнят от врата на врата на всички, за всички придобивки, които е успяла да осигури на хората БСП, и да ги убедят да отбележат НОМЕР 15 в интегралната бюлетина. С това въведение председателят на БСП – Гоце Делчев представи кандидатът за евродепутат Петър Курумбашев.

Със съхраненото си тънко чувство за хумор още от времето на скандалното тв-предаване КуКу и с точния анализ на ситуацията в България и европарламента, той за пореден път спечели симпатиите на младите социалисти и по-възрастните членове на БСП в Гоце Делчев. На връх Гергьовден четвъртият в листата на левицата припомни на хората, събрали се в залата на Дома на техниката, кои девет конкретни обещания е изпълнила партията му, чрез сега действащия парламент и правителството на Орешарски, свързани с възстановяване на швейцарското правило за увеличаване на пенсиите, коледните и великденски добавки, нарастването на детските надбавки и майчинските, спиране нарастването на пенсионната възраст, сваляне прага на доходите за енергийна помощ и лихвите за младите семейства, когато купуват първо жилище, както и младежката гаранция, чрез която токущо завършващите млади хора, наети на работа получават 6 месеца социални осигуровки от държавата, а заплатата на техния наставник също се поема от държавата. „Битката с безработицата е 0:0, спря да нараства, но не слиза надолу” – призна Курумбашев. „Нужен ни е икономически растеж. Затова не се борим за измъчена победа, а за убедително първо място” – добави той. Тези избори не спират на 25 май – битият – бит, избраният – избран. С резултата искаме ясно да покажем, че ГЕРБ трайно и увличащо слиза надолу. Това е важно не само за отношенията ни с ГЕРБ, но и за отнoшенията ни с ДПС, ако щете” – очерта стратегията Петър Курумбашев.

Той представи листата на левицата и посочи в коя от комисиите на Европарламента би се чувствал полезен за България. „Не виждам шанс АБВ да спечели депутат, но могат да повлияят на победата на БСП” – каза още той. „Конкурираме се със САЩ, Китай и Япония, но Европа си остава добрата стара социална Европа, затова трябва да се научим, че не е възможно да работим като тунизийци, а да печелим като французи. Изходът е да влагаме в иновации и образование” – така вижда битката в следващите години Курумбашев. На въпроси от залата кандидатът прогнозира мястото на ПЕС и ЕНП в предстоящото управление на Европа и нарастващото влияние на националистическите партии, които живеят от страховете на хората. На срещата стана въпрос и за преодоляване на противоречията в интересите в ситуацията „Европа на две писти” – облагодетелстваща страните от богатата стара Европа, за сметка на новоприсъединилите се бедни страни и защита на българските интереси. „Националният интерес е по-висок от интереса на Брюксел. България няма никакъв интерес от икономически санкции срещу Русия. Ако са искрени в санкциите да спрем и Северен поток, но той ще засегне интересите на Германия” – с тези и още много конкретни аргументи, отговори на питания от залата Петър Курумбашев, като добави, че в евросубсидиите трябва да се търси баланс между плащане на декар и на продукция, че корупцията в съдебната система няма как да я изтръгне Европа, ако ние не си решим проблема, че няма смисъл да се надяваме да ни помогне някакъв нов план Маршал, ако не се вземем в ръце.

Накрая младежите в БСП подариха на госта икона на Св. Георги с пожелание в предстоящите избори да се справят с ламята ГЕРБ.

By odb36

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *