Безопасни и ефективни

Научни изследвания доказаха, че третите дози са безопасни и ползите от тях надвишават всички потенциални рискове. Те повишават имунния отговор и имат подобрена защита срещу COVID-19, включително срещу вариантът Делта.

Какво може и какво не може третата доза

Третата доза ваксина срещу COVID-19 не ви гарантира, че няма да се заразите с вируса. Но тя може да помогне на имунната ви система да развие по-добър отговор, така че ще сте по-защитени срещу тежко протичане на инфекцията и хоспитализация.

Не взимайте болкоуспокояващи срещу страничните ефекти

Още при първите ваксинации срещу COVID-19 учените предупредиха да не се вземат медикаменти в опит да се избегнат странични ефекти. Не е препоръчително да вземате ибупрофен или аспирин преди ваксинация в опит да предотвратите появата на евнтуални странични ефекти от ваксината. Не се знае дали и как биха повлияли те на ефективността на ваксината.

Може да имате същите странични ефекти, както при първите дози

При третата доза може да изпитате същите странични ефекти, както при първата и втората. Това е добър знак, че имунната ви система се учи как да се бори с коронавирусната инфекция. Най-честите са болка, зачервяване и оток на мястото на пробождане, както и умора, главоболие, мускулна болка и втрисане.

Трябва да продължите да спазвате мерките

Третата доза просто подобрява имунния ви отговор, а не ви имунизира изцяло срещу COVID-19. Така че трябва да продължите да спазвате мерките срещу разпространението на заразата – носете маски и спазвайте дистанция.

By hronika

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *