С футболна среща на ветераните от град Хаджидимово и съседното село Копривлен започват днес традиционните празници за Гергьовден. Пет дни ще продължат събитията, свързани с близкия манастир „Свети Георги“ и годишнината от обявяването на Хаджидимово за град. С концерт на самодейните състави и групи към читалище „Яне Сандански“ утре –  в общинския център ще продължи празничната програма.

На 5 май, на стадион „Димитър Лекин“, кметът на община Хаджидимово – Людмил Терзиев ще посрещне гостите и ще поздрави всички с празника. За големия концерт пристигат звездата на сръбската музика Шабан Шаулич, оркестър „Перун“ от Разлог, Янко Неделчев.

В черквата на манастира Свети Георги в нощта срещу Гергьовден, много хора остават да преспят тук до старинната икона на Свети Георги, с надежда и вяра за изцеление. В тази нощ не е необичайно тук да срещнеш и мюсюлмани. Вярващите твърдят, че много деца са били излекувани от детски паралич. Много са и щастливите семейства, които след молитви пред чудотворната икона, са се сдобили с рожба.

Както всяка година, навръх Гергьовден иконата на светеца ще бъде изнесена отвън, за да може всеки да я целуне. Иконата на Свети Георги е единствената, която оцелява в големия пожар в църквата през 1979 г., което също е знак за нейната чудодейна сила, разказват монасите тук.

За тържествената света литургия в манастира Свети Георги пристигат много гости, както от региона, така и от съседните села на Гърция.

След черковния ритуал, ще започне народно веселие на площада в Хаджидимово с участието на обичаните фолклорни изпълнители Боряна Карпузова, Николай Пиринлиев, Мария Христова, Димитър Стефанов, Георги Жбантов, Ирина Паскалева,  любимия съгражданин на хаджидимовци – изпълнителят на македонски песни – Иван Дяков и дъщеря му Ивана, както и поп фолк певицата Анелия.

Празниците ще завършат на 7 май с международен открит турнир по шахмат с много награди.

 

 

By hronika

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *