Над 5000 самодейци ще се изявят на първото издание на Ирин Пирин – Съборът на Югозапада, който ще се проведе на 17, 18 и 19 юни 2016 г. край Разлог. Събитието, представящо фолклора и традициите, вдъхновени от духа на Югозападна България, се организира от фондация „Наследство в бъдещето“  в партньорство с Община Разлог. На събора ще се демонстрират образци на българския традиционен фолклор и неговите съвременни сценични превъплащения, занаяти и традиционни форми на поминък. Посетителите ще се насладят на характерния мелодичен двуглас на пиринската песен, на специфичните обреди и обичаи, на традиционните за региона ястия. 

 Народните певци, инструменталисти, танцьори, разказвачи, певчески и танцови състави, групи за народни обичаи и обреди, оркестри и ансамбли ще се представят на две сцени. Участието във фестивала е без такса, като се допускат  чуждестранни изпълнители на български фолклор.

На изнесена сцена в Разлог на 18 юни ще се проведе и четвърто издание на фестивала на българското хоро „На армане с тъпане”.

b15343628c0

Официалното откриване на Ирин Пирин – Съборът на Югозапада ще е в 19,00 часа на 17 юни (петък). Веднага след това започва грандиозен спектакъл на Фолклорен ансамбъл „Пирин“, който ще бъде последван от Пиринска вечер. На сцената ще излязат Румяна Попова, Димитър Димитров – Градевеца, Георги Гоцев, Милко Бошнаков и Карамфил Божиков заедно с  оркестър „Роял бенд“.  Във втората Пиринска вечер на 18 юни (събота) от 21,00 часа под съпровода на оркестър „Щуро маке“  ще пеят  Гуна Иванова, Боряна Карпузова, Иван Дяков, Володя Стоянов и Стойка Германова.  Финал на Събора на 19 юни от 14, 30 часа ще е фолклорният спектакъл на  Николина Чакърдъкова и Неврокопския танцов ансамбъл.    

 

 

Коментирайте

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.