В Трето основно училище ,,Братя Миладинови” в град Гоце Делчев, по идея на учители ентусиасти и запалени туристи, беше създаден туристически клуб за ученици от IV до VIII клас. В епохата, когато децата от различна възраст прекарват по-голямата част от времето си пред компютрите и таблетите VRYX VIXRENи напълно скъсват връзките си с природата, създаването на този туристически клуб е особено полезно и необходимо.
Планинарите от клуба вече са изкачили първенеца на Пирин-връх Вихрен (2914м), връх Ореляк (2099м) и връх Свещник (1975м).
Общуването с природата, величествените планински пейзажи, красивите незабравими гледки от планинските първенци, зареждат младите туристи с емоции, вдъхновение и виталност.
В лоното на величествената планина, те се чувстват обогатени с впечатления, доволни от преодолените трудности, от създадените нови приятелства, от споделените емоции. Всички членове на туристическият клуб очакват с нетърпение следващите преходи, говорят за преживяното, споделят впечатленията си със своите съученици и така увличат и тях. Множат от се желаещите да участват в туристическите преходи.
Училищният клуб е наречен „Пирински стражи” по предложение на учениците. Те са изработили и лого, с което всички членове на клуба идентифицират себе си. Младите ентусиасти и техните ръководители си имат Устав на клуба, избрали са  секретар, помощник-председател и председател – това са ученици от 7. и 8. клас. С нетърпение младите планинари очакват знаме, което ще развяват по всички върхове, на които ще стъпят. Предстои и връчване на членски книжки, подпечатани с клубния печат.

VEKOVNA MURA V YUZEN PIRIN
Децата мечтаят за закупуване на тениски и шапки и изготвянето на значки с логото на клуба, но поради недостиг на средства ще трябва да бъдат търпеливи.
Дейностите на клуб „Пирински стражи” продължиха с Щафета из Южен Пирин, като момчетата и момичетата вече посетиха вр. Св.св. Константин и Елена, Сирнишка скала, с. Делчево и параклиса „Възнесение Господне” в полите на вр. Свети дух.
Всички млади туристи с нетърпение очакват и предстоящите им походи в Южен Пирин, Славянка, както и зимен поход до първенеца на Среден Пирин.
Официалното откриване на клуба ще се състои през м. декември, на което ще бъдат връчени грамоти и изненадващи подаръци на всички, които успешно са преминали двете планински щафети.
Ръководители на клуб „Пирински стражи” са учителите Славка Жостова, Александър Халачев и Лозана Грозданова.

By hronika

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *