DSCN7825

87 хил. лв. са похарчени от бюджета на „Пирин” (Гоце Делчев) за есенния дял от първенството – от август до ноември, това стана ясно на свиканата от управата на отбора пресконференция. В нея взеха участие председателят на УС Благомир Томов, изпълнителният директор Костадин Гуцев и спортно-техническият директор Иван Близнаков.
Според дадения отчет, малко над 54 хил. от тях са от ежемесечната субсидия за клуба от страна на останалия единствен спомоществувател – община Гоце Делчев, а останалата част е от отпуснатата еднократна помощ по програма на ПФЛ. Близо 80% са за възнаграждения на футболистите и служителите в клуба. Между 17 и 18 хил. са похарчени за организация на мачове, пътувания, екипировка и храна. За момента клубът има задължение в размер на 4 хил. лв. към футболистите, които са за последните три мача по размера, определен във вътрешния правилник на „Пирин” (Гоце Делчев). Все още остават задълженията към НАП, чийто размер е малко повече от 150 хил. лв., които се погасяват по специален разсрочен план, за да може тимът да бъде изваден на чисто. Същевременно от община Гоце Делчев ще продължат да бъдат зад отбора и през следващата година, като уверенията са в бюджета за следващата година да бъдат заложени отново около 20 хил. лв. на месец за издръжката на футболния клуб, включваща и тази на 5-те формации ДЮШ в клуба, където играят над 100 подрастващи.
Обзорът обхвана времето от началото на лятната подготовка, където месеците юли и август бяха много тежки за клуба. Тогава се разбра, че вместо в „Б” група, отборът ще трябва да играе в югозападната „В” група. Причината бяха 137 хил. лв. задължения към НАП, след като опитът на управата за разсрочване удари на камък. Така през м. юли тимът стартира подготовка с напускането на много от играчите, играли до май в тима, които потърсиха други клубове и отбори в чужбина. Не бяха малко тези, които пророкуваха, че отборът ще пада с по 5 по 10 гола, а други вещаеха закриването му.
В крайна сметка трябваше на пожар да бъдат търсени нови играчи и да бъдат водени сериозни преговори с останалите. От ръководството изказаха задоволство, че с представянето си „Пирин” опроверга скептиците и постигна 9 победи, 4 равни и 2 загуби, а в класирането след края на първия дял на шампионата е само на 2 точки от лидера „Оборище”. Освен това неврокопчани постигнаха за втори път в своята история 1/8 финал за Купата на България, където срещнаха „Литекс” (Ловеч). За показаните резултати председателят на УС Благомир Томов обяви оценката на управата за представянето на играчите, която е 5 минус, припомняйки колебанията в представянето на отбора, свързани с неприятните поражения от тимовете във втората половина на таблицата – „Германея” (Сапарева баня) с 1:0 и „Балкан” (Варвара) – 3:1, а така също равенството 1:1 срещу „Вихрен” в последния кръг, лишило гоцеделчевци от възможността да бъдат есенни първенци.
„След като преди шампионата нашата цел бе да изградим наново къщичката си и да формираме един боеспособен състав, независимо от всички трудности. Сега можем да кажем, че целта, която си поставяме е да се борим за класиране на първото място в крайното класиране, което да ни даде място в „Б” група. За това ни е нужна освен финансовата помощ на общината, също така на рекламодатели и на самите фенове. Нашата цел е да надграждаме и да вървим нагоре” – коментира председателят на УС Благомир Томов, който не забрави да похвали представянето и на подрастващите, които според него след 3 до 5 години могат да дадат сериозно количество футболисти за първия отбор.
„Всеки отбор има своите цели. Знаем, че „Оборище” имат също цел като нас, говори се и за „Витоша” (Бистрица). Най-важно за нас е обаче да гледаме себе си, играехме мач за мач, започнахме от нулата и виждате, че градим, за което говори нашето класиране. Успяхме да стигнем до върха с минимални средства Надявам се да бъдем ние по-силни и да докажем, че сме най-добрите. Защото според мен, ние сме най-силният отбор, не го казвам от куртоазия, а защото е истина. Все пак от сегашните играчи, които редовно намират място в групата за мача, четирима не са играли в „А” група. Там не се попада случайно. Ние ще трябва да дадем на нашите играчи максимално добрите условия, за да дадат и те максимално най-доброто. За удари под кръста не искам да коментирам, но явно сме се превърнали в дразнител. Може да е бил даван допълнителен финансов стимул от трети отбор, за да се хвърлят срещу нас. Това си е в реда на нещата, който има подобни пари, нека си ги дава, ние нямаме. Сигурен съм само, че ние от „Пирин”, както до момента го показахме, ще играем, разчитайки само на собствените си сили” – коментира спортно-техническият директор Иван Близнаков.
От клуба възнамеряват да привлекат няколко качествени нови попълнения, за да се осигури по-дълга резервна скамейка повишаване на конкуренцията и възможности за вариативност на треньора. В момента неврокопчани имат 23 футболисти, сред които 6 юноши, което стеснява възможността за повече вариации. „Отново ще се наблегне на привличането на местни кадри от града и региона. Новите футболисти ще бъдат във всички постове, дори и в отбрана, макар че сме един от тимовете с най-добра защита. Там също трябва да се подсилим, защото е видно, че при напускането на играч поради контузия или болест и там пада качеството. Мнозина питат защо не сме привлекли играчи още през лятото. Причината е проста. Още от юли, август, че дори и септември, аз имам листчета с телефони на играчи, с които бяхме в контакт. Тогава обаче, те просто не питаха какви са условията, а директно отказваха. Сега нещата са променени, ние сме в челото на класирането и вече сме по-привлекателна дестинация. През паузата ще подновим разговорите с тях, ще контактуваме и с други. Мога само да кажа, че това ще бъдат играчи, преценени от треньорския щаб и ръководството, които ще могат да влязат и да играят за отбора, а не да ползват „Пирин” като място за почивка и платена ваканция. Не изключвам възможността да се разделим с някои играчи. Други може да бъдат потърсени в други отбори с оглед доброто им представяне” – коментира изпълнителният директор Костадин Гуцев.

By hronika

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *