Бъдещите дизайнери на облекло – Йозлем, Теди, Веси, Деси, Злати, Симона, Яна, Зейнеп и Мария от НПГ „Димитър Талев“ в гр. Гоце Делчев с невероятната се фантазия и творчески попадения плениха македонския град Струмица. Очарование в ревюто с младежките  колекции добавиха ретро облеклата на Зейнеп Имамова от читалището в с. Абланица и Румяна Джибова от читалище „Изгрев“ – с. Баничан, която добави български шевица вариант към класическата малка черна рокля.

Идеите и дизайна на младите хора на НПГ „Димитър Талев“, реализирани в работилница за креативни продукти, бяха представени на трансграничното изложение в Струмица „Креативност и предприемачество“. Облеклата са красиви, стилни, атрактивни – форсфоресцираци, светещи, с апликации от кафе и цветя, рисувани и везани. Или пък ретро и пак да звучат съвременно – по идея на читалищата в селата Абланица, Баничан и Гърмен.

За покоряващо представяне изложението младите хора и организаторите от Бизнес инкубатор – Гоце Делчев не пропускат да отбележат огромния принос на преподавателката по дизайн на облеклото Калинка Белева.

Над 50 младежи и представители на читалища от двете страни на границата се включиха в двудневния форум и представиха творенията си, изработвани месеци наред в създадени по проекта творчески ателиета. С палитра от ревюта, необичайни бижута и сувенири, младежки филми и музикални продукти участниците в проекта имаха възможност да покажат как самите те виждат и усещат пограничния регион, с неговата природа, забележителности и хора

Трансгранично изложение под надслов „Креативност и предприемачество“ се проведе в македонския град Струмица. Изложението и последвалата заключителна конференция са част от дейностите по проект „Мрежа за творческо предприемачество“, съфинансиран от Европейския съюз чрез INTERREG – ИПА Програмата за трансгранично сътрудничество България – Македония.

Партньори по трансграничния проект са Бизнес инкубатор – Гоце Делчев и Фондация за развитие на малкия и среден бизнес – Струмица. За да засили трансграничното сътрудничество между хората и институциите в региона за съвместно справяне с общите предизвикателства и развитие на неоползотворен потенциал,  проектът формира среда, която да отключи творчеството, особено сред младите хора. Освен това са разработени  инструменти като мобилни креативни работилници в местните общности за насърчаване на предприемаческите умения за развитие на творчески индустрии.

Коментирайте

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.