MARIA CECKA
Учебната година в НПГ „Димитър Талев” започна без училищен психолог. За първи път от 18 години. Официалната причина е икономии за училищния бюджет. С тези възпитателни функции щели да се нагърбят класните ръководители и останалите учители по преценка на директора. Училището с най-много извънучилищни прояви вече няма да разчита на професионализма на Мария Георгиева. „Не само тя, а и още трима души от персонала са съкратени. В последните три години учениците ни намаляха от 760 на 700. Това означава по-ограничен бюджет. Решението за съкращенията стана с решение на директорския съвет, след анализ за финансовото състояние на училището от страна на главния счетоводител” – каза Благой Мигдин.
И докато причините според директора Благой Мигдин са икономически, според Мария Георгиева те са лични. Снимка от училищното досие на непълнолетен ученик от гимназията, който беше насилвал малки момчета е първоначалната причина за проблема й с директора, смята психоложката. Директорът загубил съдебно дело и трябвало да плати 1000 лева, след като допуснал снимката на тогавашния непълнолетен Мартин Йосифов да бъде публикувана в медиите. Според него виновна за това била психоложката в училището. Това било първото прегрешение на Георгиева.
Самата тя е с десни убеждения и не крие, че е била възмутена, когато името на директора било огласено сред агентите на ДС. „И колегите в училище го наричат помежду си с агентурното му име Страхил, но се страхуват. Всички бяха лично привикани в кабинета на зам. директора Тувирова да се подпишат в подписката за негова защита, аз и още неколцина колеги – не” – припомня си Георгиева. Директорът е в пенсионна възраст, а Мария Георгиева е с магистратура по управление на образованието. Това е другата причина, с която е привлякла директорския гняв, предполага Георгиева. „Някой пусна слух, че съм щяла да участвам в конкурса за директор на гимназията и от тогава бях предупредена от Благой Мигдин по всички служебни въпроси да се обръщам към заместник директорите. В неговия кабинет нямаше достъп за мен с предупреждението: „Тия от ГЕРБ дето ти мътят главата, ще ти изядат хлябчето!” – сподели още съкратената психоложка. ( на снимката: Мария Георгиева с председателя на НС по времето на ГЕРБ – Цецка Цачева)
„Обичам работата си децата и никога съм нямала амбиция да ставам директор, но ако остана без работа, ще взема да се замисля и да се явя, ако все пак някога от МОН решат да обявят конкурс за мястото, след като Благой Мигдин е в пенсионна възраст.
Приемам съкращението като лична разправа с мен, защото икономическият аргумент за икономии на директора Мигдин не е издържа. Ако се налагат икономии, то защо в училището работят освен него още шестима пенсионери. Може да спести от разходите им за стаж, като наеме по-млади учители, с които децата предпочитат да общуват” – посочи още Мария Георгиева.
В предизборната ситуация съкращението й придобива и политически привкус. Георгиева е присъствала на откриване на предизборната кампания на ГЕРБ в зала Арена. „Симпатизирам на тази партия, но работя перфектно с кмета Владимир Москов и заместник кмета Богдан Боцев, които са от БСП. Те винаги са подкрепяли дейностите на Ученическия парламент. Тези дейности директорът отказваше да подкрепя, с аргумента, че нямало пари” – добави тя.

MIGDIN

По повод твърденията, че уволнението на Мария Георгиева било политическа репресия, той уточни, че е подписал безсрочен трудов договор с учителката по туризъм Марияна Тонева, също известна с това, че е привърженик на ГЕРБ. А хората от ГЕРБ искали да направят Мария Георгиева директор на НПГ, макар той самия никога да не е разрешавал в училището да се вкарва политика. “Трудовите спорове се решават в съда, а не в кабинетите на политиците” – добави Благой Мигдин. (На снимката: Директорът Благой Мигдин в кабинета си с депутата Георги Андонов и Иван Попов от ГЕРБ)

 

Коментирайте

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.