TARKAN

 

Турската мега-звезда Таркан бил с българско потекло. Той бил потомък на българи мохамедани от Родопите, изселили се в Турция и по-късно емигрирали в Германия. Това разказват пред „Кърджали бг-вести“ членове на Дружба „Родина“ от село Кочан. Иначе Таркан е роден на 17 октомври 1972 г. в Алзей, Германия, където родителите му се преселили. В Кочан обаче има втора братовчедка – Ани Заимова.

Певецът редовно й пращал дискове и касети със свои албуми. По време на концерта си в София пък Таркан запазил стаи за своите роднини от България в хотел „Принсес“. Ани обаче пропуснала златния шанс да види на сцената в родината братовчед си, защото се разболяла тежко.

Първият концерт на Таркан в България беше през 2004 г. в Софиял Той е най-изявеният турски изпълнител на 90-те години. Всеки сингъл, който издава от 1992 г. насам, влиза в топ 40 и го крепи на върха. Много от хитовете му са се превърнали в поп стандарти. Носител е на наградата за най-продаван източен изпълнител. Смята се и за първият музикант, интегрирал Турция на труднодостъпната територия на европейския музикален вкус.

Таркан преживя хиляди скандали. Най-големият е свързан с желанието му да избегне военната служба в Турция. Тази година пък бе арестуван за притежание на кокаин.

By hronika

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *