Посланиците на здравето от Трето ОУ „Братя Миладинови“ в град Гоце Делчев ще завършат дейностите си по проекта „Лесни стъпки към доброто здраве“ на 5 май, с изкачване на Гоцев връх в планината Славянка.

Проектът „Посланици на здравето”, който е с конкурсен характер, се организира от министерството на здравеопазването, в партньорство с министерствата на образованието и науката, културата, младежта и спорта, околната среда и водите и представителството на Европейската комисия в България.

В дейностите се включиха ученици от пети и шести клас на училището, от които голяма част са и членове на училищния туристически клуб „Пирински стражи”.

Поради огромния интерес към дейностите, предвидени в проекта, още ученици втори, трети и четвърти клас се присъединиха и участваха във всички дейности. Момчетата и момичетата ясно заявиха, че те биха искали да бъдат следващите посланици на здравето в Трето ОУ през учебната 2018/2019 година.

Всички бяха изключително активни в темите за превенция на хроничните незаразни болести и осъществените дейности като „Горски фитнес“, „Пътека на билките“, „Историята на една пилешка хапка“, „Мазнините – полезни и вредни“, „Животът преди чипса“, „Защо купуваме точно това? Магията на маркетинга“, „Какво е ГМО? – Храна за размисъл. Хранителни километри. Родно и сезонно“ и много други.

Макар предвидените дейности бяха само 16, учениците от Трето ОУ бяха изключително дейни и осъществиха множество допълнителни идеи – общ поход до вр. Ореляк с членове и ръководители на Българска федерация по туризъм, изява на група по проект „Твоят час“ на тема: „Първа долекарска помощ“, поход до Попови ливади с дискусия по тема, свързана със здравословното хранене и други.

Посланиците на здравето на 5 май, на Гоцев връх, ще отбележат годишнина от героичната гибел на Гоце Делчев, и ще поставят началото на новите си планове за летния сезон. Те са ентусиазирани да продължат реализирането на своите идеи и извън периода на конкурса, тъй като смятат, че здравето и дейностите по превенция на различни болести, са най-важни елементи за по-добър живот.

Готовите електронни продукти, изготвени по проекта, са достъпни за всички на адрес https://piringuards.treto-gd рубрика „Посланици на здравето“.

Участниците по проекта изготвиха и специална електронна книга със здравословни рецепти (https://treto-gd.com/recepti/mobile/index.html), която също може да се ползва без ограничение в сайта на клуб „Пирински стражи“.

By hronika

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *