На днешния ден преди 84 години се състои въдворяването на митрополит Борис Неврокопски и започва неговото ревностно служение, което ще бъде белязано с искрено желание за проповед, създаване на неделни училища, построяване на храмове и възстановяване на духовния живот. Ще бъде служение, в което ще се изискват всички сили, за да се отстоява вярата и да се запази името Христово неосквернено. Нещо, което митрополит Борис успя да направи. 

Текстът е написан по дописки в Църковен вестник от 1935 г.

Автор: Ангел Карадаков

За делото на митрополит Борис припомня сайтът dobrotoliubie.com

… След цял ден път в 17 часа митрополит Борис е тържествено посрещнат в Неврокоп, днешен Гоце Делчев. Там с транспаранти, плакати хората се радват на владиката. На един от тях пише: „Добре дошъл, владико светий“, може би пророчески знак, че един ден този епископ наистина ще стане светия. За посрещането на владиката в Неврокоп е излязъл не само града, но и са надошли жители на близките села. Ученици от всички гимназии пък държат флагчета, на който с цветни букви пише: „Добре дошъл, дядо владика!“. На всички приветствия митрополит Борис отговаря с възторжени думи, като благославя отечески всички и въздава хвала на Бога, задето го е удостоил и му е подготвил такова мило и трогателно посрещане. 

С тържествена вечерня и панихида за предишния митрополит Макарий започва служението на дядо Борис като Неврокопски митрополит. През цялото си служение той не престана и за миг да спира да обича населението, което го посреща по толкова трогателен, мил и духовен начин. Радостта, която сърцата на всички изпитали в деня на въдворяването ще бъде помрачена едва тринадесет години по-късно, когато ръката на истински Юда ще натисне спусъка и ще убие своя архиерей. Но и тази мъка ще бъде скоро излекувана, защото митрополит Борис не е мъртъв, а е жив. Вечно. И ще се моли за своите си, защото такъв е дългът на пастиря.

Още на: https://dobrotoliubie.com/2019/05/21/%D0%BC%D0%B8%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%82-%D0%B1%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%81-%D0%B8-%D0%BF%D0%BE%D1%81%D1%80%D0%B5%D1%89%D0%B0%D0%BD%D0%B5%D1%82%D0%BE-%D0%BC%D1%83-%D0%B2-%D0%BD%D0%B5/?fbclid=IwAR0dRTiO8_Cr_5wL_V3AKUYuYE3-D3eDLE_k8d_WA_if528gpOy6vxudENM

 

 

By hronika

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *