Един факт, който беше констатиран още преди близо 10 години, по оценка на един от най-умните хора в света  Евангелос Кациулис, че децата на Гоце Делчев са с много висока интелигентност, е потвърден и днес.  Тогава  Георги Четрафилов, Кезим Медев, Гергана Ляскова, Антония Патинова, Иван Белянов, Таня Попова и Ваня Самокишева от Гоце Делчев са постигнаха най-високи резултати на теста за интелигентност, който психологът Евангелос Кациулис проведе през месец май 2013 г. с 53 деца от шестте училища в града. По покана на вестник „Хроника” д-р Кациулис гостува на младите хора в град Гоце Делчев. Седемте момичета и момчета получиха  резултат между 131 и 141 пункта, което според световните стандарти за IQ тестове означава, че са надарени личности. Останалите 40 показаха също високи резултати с IQ в границите от 111 до 121 пункта, което също е над средната интелигентност в света. Нито един от явилите се на теста не падна под 100 пункта. Този показател също сочи интелигентност над средната. За да бъде признат за гений, човек трябва да успее да постигне най-малко три пъти над 141 точки при подлагане на тест за интелигентност.

Снимката е от срещата на 23 май 2013 г. в град Гоце Делчев, малко преди децата да започнат да решават тестовете

Че тази тенденция продължава е потвърдено и от проведени тестове от Менса България, предоставени специално за „24 часа – 168 истории“. Част от статията публикуваме.

….“На базата на тестовете, които провеждаме, може да се каже, че българите стават по-интелигентни – обяснява Даниела Лечева, национален надзорен психолог в Менса България. – Съвсем наскоро прегледах резултатите от 2009 г. Тогава успеваемостта на тестовете е била 26,00% от явилите се.

Докато за миналата година при нас тя беше 26,77%, което наистина може да се тълкува като повишаване на интелигентността на сънародниците ни. Другата хипотеза е, че при нас се явяват само хора, които подозират, че са високоинтелигентни и искат да си го докажат.”

Любопитното е, че данните на Менса опровергават популярната теза, че в последните  десетилетия България се е появило “чалга поколение”, което не обича да чете. Информацията е на основата на тест, който се проведе миналата година за първи път у нас сред деца от 10 до 14 години и е с вариант за директно членство в Менса.

На база на явилите се деца до 14-годишна възраст най-високата успеваемост е в Пловдив – там децата са с най-висок персентил – информира по този повод Лечева. – На второ място е Русе, следван от Варна и Гоце Делчев, а София и Плевен заемат съответно 5-о и 6-о място. Тоест поне от тези, които са се явили при нас, най-интелигентните не живеят в столицата”

“В големите градове – София, Пловдив и Варна, стандартно провеждаме тестове през няколко месеца, докато в по-малките – когато се съберат достатъчно хора, желаещи да участват – обяснява и Милена Арав, председател на Менса България. – Така през тази година на 29 април очакваме да посетим за първи път и Велико Търново.

Важно е също така да се каже, че класацията се прави за явилите се при нас, а не става дума за някаква представителна извадка. Но все пак те са с изявен интерес, а децата са една крачка напред спрямо другите, защото се грижат да решават такъв тип логически задачи. Необходимо е да уточним, че в международен план с цел да се избегне некоректното сравняване на резултатите вече не се дават точки, а единствено персентил.” Разгледани според половата принадлежност на детския тест най-висок среден персентил показват момчетата, родени в Пловдив и Русе. След тях се нареждат момичетата, родени в Пловдив, а след тях наравно са момичетата, родени в София и Варна, информират още от организацията.

Докато на теста “15+ години” най-високи са средните резултати на живеещите в Русе, следвани от Варна, след нея са София и Пловдив. Броят тествани в тази възрастова категория в градовете Гоце Делчев и Плевен е малък, за да може да се правят конкретни изводи, но ако все пак ги включим – Гоце Делчев изпреварва Плевен. На този тест по-добре се справят жените, отколкото мъжете, в градовете Варна, Гоце Делчев и Плевен. А по-успешни са мъжете от Пловдив, Русе и София.

By hronika

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *