На 83-годишна възраст почина бившият председател на Народното събрание и бивш вътрешен министър Йордан Соколов. Депутатите почетоха паметта му с минута мълчание.

SOKOLOV

 

Йордан Соколов е роден през 1933 г. Той е юрист с над 50-годишна адвокатска практика. Преди 1989 г. е избиран за член на Софийския адвокатски съвет за 7 мандата. Бил е член на Изпълнителния комитет на Съюза на юристите в България и председател на неговата Комисия по законодателство.
След промените през 1989 г. Соколов член на Оперативното бюро на Националния клуб за гласност и демокрация и член на Националния координационен съвет на СДС. Няколко мандата е зам.-председател на СДС.
През 1990 г. е един от юридическите съветници на президента Желю Желев, а през 1991 г. е избран за министър на вътрешните работи в първото демократично правителство на Филип Димитров.
През 1994 г. е избран за депутат в 37-ото Народно събрание и председател на ПГ на СДС, а през 1997 г. като депутат в 38-ото НС става негов председател.
През 2001 г. е народен представител в 39-ото НС и заместник-председател на комисиите за борба с корупцията и за вътрешна сигурност и обществен ред и член на правната комисия. През 2005 г. се отказва от участие в парламентарни избори и се завръща към адвокатската професия.

By hronika

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *