От този свят си е отишла Мерсия Макдермот, броени дни преди да навърши 96 години. Английската писателка бе един от най-големите приятели на България и автор на едни от най-добрите исторически книги, писани за героите на страната ни. Тя посвети повече от 30 години от живота си в изследване на българската история. Автор е на книгите “Апостолът на свободата” за Васил Левски, „История на България (1393-1885)“, както и на биографиите за Гоце Делчев, Яне Сандански и Димитър Благоев.

Книгата на Мерсия Макдермот „Свобода или смърт. Биография на Гоце Делчев“, издадена през 1978 г. отдавна беше изчерпана. В началото на 2022 година, в навечерието на 150 години от рождението на големия българин, издателство „Синева“ отпечата второ издание на книгата със съдействието на община Гоце Делчев.

С тъга и безкрайно уважение се прекланяме пред паметта на тази достойна жена, която посвети голяма част от живота си на България, на нашата история и на нашите национални герои. Тя бе приятел на град Гоце Делчев, който многократно е посещавала през годините, а в Общинския исторически музей се пазят дарени от нея ценни предмети.

Поклон пред паметта на Мерсия Макдермот!

By hronika

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *