До момента LILIANA PAVLOVAот винетки в бюджета са постъпили около 280 млн.лева към август месеца, като увеличението спрямо миналата година е 80 млн. лева. Очаква се до края на годината приходите от винетни стикери да достигнат 300 млн. лева. Броят на продадените стикери към август е 4,5 милиона. Въпреки увеличената цена има увеличен брой продадени винетни стикери като брой. Toва заяви министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова.
Ще направим промени в законодателството, с които да има по-строги санкции и глоби при липса на винетки и с които да имаме възможност докато глобите не се платят, водачът на транзитно преминаващ автомобил да не може да излезе от България, каза още Павлова. Тя обясни, че има случаи на препредаване на винетки, които не се лепят по стъклата от страна на транзитно-преминаващи страната автомобили. Затова били нужни много по-строги мерки и глоби, които да могат да се налагат на момента, защото, когато водачите напуснат България, няма как да се съберат глобите. Регионалният министър уточни, че на заседанието на Министерски съвет е взето решение за удължаване срока за изменение на постановлението, с което бе прието въвеждането на смесената система ТОЛ такса за тежкотоварни превозни средства и електронна винетка за леки автомобили. Ще бъдат направени и промени в законодателството, свързани с внедряването на системата и начинът по таксуване. Аргумент за това са летните проверки, които показали, че транзитно преминаващите т.н гастарбайтери не залепят винетни стикери. Проверките показват, че българите си купуват и залепят съвестно винетни стикери, но транзитно преминаващите масово не слагат винетки. В голямата си степен те ги имат закупени, но не са изцяло залепени на стъклото, или са сложени с фолио, за да могат да се местят от кола в кола, държат ги в жабките на колите си, има случаи дори на непродупчени стикери. Не се спазва и законът, според който всеки винетен стикер да е с регистрационния номер на колата. Засечени са ТИР-ове и леки автомобили със седмични или месечни винетки от април, твърди Лиляна Павлова.

Въвеждането на смесената система за ТОЛ такса и електронна винетка изискват промени в Закона за пътищата. Системата представлява сателитно базирано следене с камери и чрез GPS връзка. По номера на колата ще може да се следи кой къде се движи и чрез тези данни да се разбере дали е закупил винетен стикер или е платил ТОЛ-таксата. Така той ще може да се глоби на място или спре от движение. 12 месеца е срокът по договор, за който трябва изпълнителят трябва да внедри електронната винетка и ТОЛ-система, уточни министър Павлова. Изграждането на смесената система ще струва около 200 млн. лв., които няма да се плащат предварително, а ще са за сметка на изпълнителя. Когато системата заработи, разсрочено ще се възстановяват разходите му за изграждането й. Смесената система ще важи за автомобили, движещи се по пътища първи и втори клас, като над 3 500 км. от третокласната пътна мрежа няма да бъде обхваната от такси, но и ще бъде забранена за тежкотоварния трафик. ТОЛ такса ще заплащат превозни средства над 3,5 тона за изминато разстояние. ТОЛ таксата за цена на километър ще е различна в зависимост от пътищата първи и втори клас и от категорията на превозното средство. Това няма да се отрази в цената на винетките, категорична е Павлова.

By hronika

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *