Сдружение на предприемачите от регион Гоце Делчев спечели финансиране за два проекта за предприемачество по Програмата за трансгранично сътрудничество с Македония.

Проектът, на който сдружението е водещ партньор, е с акроним Старт-ап Академия и ще се изпълнява в партньорство със Слоу фууд Огражден с. Босилово, Р. Македония.logo_ae

Проектът подкрепя предприемачеството в региона и включва различни дейности: провеждане на анализ на потребностите за региона на Гоце Делчев, който включва установяване нивото на умения и познания по предприемачество сред младите хора и разработване на методика за симулация на виртуална компания, която ще симулира развитие на бизнес с всички негови съставни елементи. Проектът също така включва създаване на мрежа за стартиращи компании; организиране на различни мероприятия в рамките на Старт-ап академията и пилотно тестване на симулацията за виртуалната компания. Целевата група са млади хора с работеща бизнес идея, за които ще бъдат осигурени подходящи ментори и възможности за първоначално развитие в сферата на дребния бизнес. Продължителност на изпълнение е 15 месеца.

Другият проект, в който Сдружението е в партньорство с женска бизнес организация за хуманитарни дейности Синергия от Щип, е с акроним Доходно хоби.

Проектът е насочен към безработни жени, които произвеждат домашно направени продукти и занаятчийски произведения. Те ще придобият основни познания по икономика и информационни технологии, които ще им послужат да продават своите продукти и да направят хобито си и домашното си производство печеливши. Проектът включва организиране на работна среща с местни бизнесмени, участие на базари в Щип и Гоце Делчев, както и участие с общ щанд на изложение в Скопие. По време на проекта ще имат възможност да си сътрудничат, да установят контакти и да развитият своите дейности в микро или малка фирма. Продължителността на проекта е 12 месеца.

Очаква се до два месеца след подписване на договорите за субсидия да стартира изпълнението на проектите.

 

By hronika

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *