Най-близкият до границата ни гръцки град Драма винаги е привличал българските туристи със своите забележителности. Така беше и на празника на виното. Докато официалните лица изнасяха поздравителни слова, стотици се стичаха в центъра на града да аплодират местните групи за народни танци, изпълненията на духовите музиканти и да се включат в масова дегустация на най-елитните вина от региона.
Дионисиевият дух на веселбата тръгва в първия ден на празниците на виното от централния площад, където красиви девойки, облечени като древногръцки богини с лозови венчета в косите, приканваха всички присъстващи към масите, отрупани с мезета и най-хубаво драмско вино – червено, розе, бяло. Дегустацията продължи с часове и на едно място се събраха управата на града, консулите на различни Балкански държави, както и всички жители на Драма и гостите на града.
Районът на Драма е с отличен за лозя микроклимат, подсигурен от няколко планини, които спират студените ветрове, обясняват местните експерти. Това е първата причина за „винената революция“ в Драма в началото на 90-те години и продължава вече две десетилетия.
Днес, вината на Драма са сред най-добрите в Гърция и имат своите позиции и признание и в чужбина.
Дори да сте пропуснали празниците на виното в Драма, винаги можете да направите винен тур или да посетите някоя от елитните винарни в Коконогия, Агриани, Милопотамос, Агора, където ще ви предложат дегустация и ще можете да купите на преференциални цени най-качествено гръцко вино.dram4 dram5 drama1 DSC05656

By hronika

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *