Неврокопчани, които в неделния ден не се изплашиха от мъглата и дъжда, а избраха село Делчево, изобщо не сгрешиха. Вместо дъжд там поваля сняг, а на площада беше весело, както се полага на празник на виното.

Преди да започнат хората на мегдана, кметът на община Гоце Делчев Владимир Москов посрещна вицепрезидента Илияна Йотова, с която заедно зарязаха лозята в местността „Баира“ на пътя за курортното село.

На зимния празник, заедно със самодейците от Неврокопския ансамбъл за народни песни и танци и фолклорните състави от Баничан, Абланица, Брезница и региона,  пристигнаха и кукерите от село Мосомище. „Мечката“, която „изяде“ гроздето в лозето, беше част от атракциите, на която всички много се смяха.

Вицепрезидентът Йотова връчи наградите на победителите в конкурса за домашно вино и ракия, който се проведе при сериозна дегустация в събота в Делчовския хан.

По оценка на компетентното жури от познавачи и местни сомелиери Спас Горанов е най-добър производител в региона на младо вино 2017 г. Не му отстъпват вината на Лазар Халкалиев и Григор Илиев. Майстор на виното в категорията стари вина е драмчанинът Атанасис Георгиадис, следван от Спирос Папаянудис, като честта на неврокопските винари в тази категория спаси Ангел Тунчев.

За признати майстори на ракия бяха обявени Никола Думбанов, Васко Кантарджиев, Иван Синанов, Венци Шарков, Иван Баймаков.

Гостът от Гърция Андонис Мудатос, Димитър Манолев и Кръстьо Тунчев обраха наградите в категорията розе и бяло вино.

Още снимки от празника разгледайте ТУК:https://www.facebook.com/pg/vestnikhronika/photos/?tab=album&album_id=1778650065526378

By hronika

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *