Шест са жертвите на отровната ракия, която са пили в Якоруда. Ракията-убиец не е домашна, варена в казан, а е чист метилов спирт с изкуствени оцветители и овкусители. Това е показал анализът на лабораторията на „Пирогов“. Трагедията едва ли ще накара българина да се откаже от любимото си питие. Добре е да знаем поне как да проверим, това което пием.

Етиловият алкохол и отровният метилов алкохол на пръв поглед са напълно еднакви, но има начин да ги различим.
Има възможноракияст това да направим в домашни условия
Най-лесният начин е да запалим течността, в която се съмняваме. Изсипете малко количество алкохол в метална купичка и го запалете. Гледайте пламъка. Етиловият алкохол гори с равномерен син пламък. Пламъкът на метиловия алкохол е зеленикав.

Друг прост метод е като използваме суров картоф. Реакцията се осъществява чрез съдържанието на нишесте в картофите. Сложете резенче картоф в течността. В етилов алкохол, картофът няма да промени цвета си, но в метилов алкохол ще се оцвети в розово.

Сложете малко количество калиев перманганат в алкохола и го подпалете. Ако замирише неприятно – това е метанол. Можете да направите теста и без запалване – ако се появят на повърхността на течността мехурчета – това означава, че има метанол.

 

Тази новина има 4 коментара

  1. Иван Христов Reply

    Полезна информация

  2. Иво Reply

    Пробвах с картоф в ракия и спирт за горене.Не си промени цвета,значи че не действа това.

Коментирайте

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.