Над 100 превозвачи, работници, туристи и представители на бизнеса блокираха за около 40 минути кръговото кръстовище край Гоце Делчев на пътя за Гърция с искане за пълно отваряне на границата при ГКПП Илинден – Ексохи. Над 100 фирми изразиха подкрепата си за протеста с подписка. Предупредителният протест на гражданите от Гоце Делчев и региона е срещу ограниченията на гръцките власти за преминаване на граничния пункт, които са в сила от две години заради пандемията и не се облекчават по никакъв начин.  

От МВнР са провели среща с гръцкото посолство по проблема. „Гръцката страна изрази очакването си, че ще бъдат предприети мерки за улесняване на трафика през ГКПП „Илинден-Ексохи“, както и че до края на юни ще бъдат обявени мерки за облекчаване на трафика през ГКПП „Кулата-Промахон“, като там се планира да бъде увеличен броят на проверяващите служители от гръцка страна“, заявяват от дипломатическото ни ведомство.

В момента през пункта  могат да минават само тежкотоварни камиони във времето  07:00 и 23:00 часа. Леките автомобили от района могат да влизат и излизат в Гърция през „Кулата“, където опашките от автомобили са километрични дори и в делнични дни. Това създава не само неудобство, но и допълнителни транспортни разходи както за бизнеса, така и за туристите.

Протестиращите призоваха за икономическа блокада и от българска страна, за да се обърне внимание на проблема. Според тях няма основателна причина за затварянето на пункта от гръцка страна.

By hronika

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *