В петък президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски ще се срещне с “ОМО-Илинден”-Пирин, твърди скопската телевизия “Алсат-М”. Според нея срещата ще бъде в петък, 28 януари, в резиденцията „Водно“.

За подобна среща на Пендаровски бе съобщено от президентския му офис преди посещението на Кирил Петков в Скопие, но тя бе отложена, за да не се дразни българската страна.

Иначе на 13 януари 2022 г, същата телевизия публикува текст, който няма нужда от превод.

„Претседателот Стево Пендаровски во неговиот кабинет ќе оствари средба со претставници на ОМО „Илинден Пирин“ Бугарија. Целта на посетата по барање на ОМО „Илинден Пирин“ Бугарија и темите на разговор засега не се познати.

„Барањето е добиено и претседателот Пендаровски ќе ги прими претставници на ОМО Илинден. За точниот датум ќе информираме дополнително“, информираат од Кабинетот на претседателот Пендаровски.

ОМО „Илинден Пирин“ е една од организациите и здруженијата на македонското малцинство во Бугарија, која има добиено 11 од вкупно 16 пресуди пред Европскиот суд за човекови слободи и права од Стразбур за кршење на правото на слободно здружување на Македонците во Бугарија.“

By hronika

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *