Преди 105 години в Гоце Делчев се сбъдна сънят на стотици хиляди българи да живеят в пределите на своята майка България. Днес камбаните на някогашния Неврокоп ни припомнят вълнението, с което са посрещнати първите български чети и части на нашата армия. Това заяви тази вечер президентът Румен Радев, който взе участие в честванията по повод 105-годишнината от Освобождението на гр. Гоце Делчев.

 

“Благодарение на доблестта на храбреците, водени от незабравимия генерал Ковачев над някогашния Неврокоп, над Пирин и Родопите, изгря дълго чаканата зора на свободата”, заяви президентът и добави, че миговете на историческа справедливост имат своята висока и свидна цена.

“Мнозина смели офицери, войници, опълченци и четници положиха костите си по бойните поля. Войната взе своя дан и от цивилното население, оставяйки след себе си вдовици и сираци, които да живеят с мъката и гордостта от подвига на своите близки”, каза държавният глава.

На тържествената заря-проверка на площад “Македония” президентът Радев призова днешният ден да бъде повод за преклонение, благодарност и доказателство, че героите не са и няма да бъдат забравени.

“Децата ни, събрани тук, са сигурен знак, че има страници от българската история, които ще бъдат препрочитани отново и отново. Дълбок поклон пред всички онези поколения родолюбци, които с перо и меч отстояваха каузата за свободата и единството на българския народ”, каза държавният глава.

Кметът на Гоце Делчев Владимир Москов припомни историческите събития, свързани с освобождението на Неврокоп и имената на местните герои и българските войници и офицери, загинали за свободата на този край от България в далечната 1912 година. 

Стотици граждани се събраха на централния площад, където аплодираха вълнуващия спектакъл на Националната гвардейска част, изпълненията на гвардейския оркестър, тържествената заря и концерта с участието на артисти от Представителния ансамбъл на Въоръжените сили.

Сред гостите на града бяха началникът на отбраната генерал Андрей Боцев, командващите ВВС и Сухопътни войски, народните представители от 1 МИР – Благоевград, народният представител Весела Лечева, лидерът на БСП Корнелия Нинова, областният управител Бисер Михайлов, кметовете на гръцките градове Драма, Просочани и Пангео, заместник кметът на Кавала и делегация от мексиканската община Чигнауапа.

By hronika

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *