Нося на прокуратурата папка с 19 имена. Това обяви премиерът Кирил Петков в столичната Съдебна палата, непосредствено преди да влезе на разпит. „Тук съм да предам всичко, което е в моите ръце. Тези хора не са от днес или от вчера. В момента са 19 човека – крайният списък, който съм донесъл“, каза премиерът. 

По негови думи става дума за лица, за които носи публична информация и иска да попита какво прави държавното обвинение по тези данни. Това са личности отдавна известни в публичното пространство, коментира на влизане Кирил Петков и добави: „Не съм аз човекът, който да казвам кой е виновен и кой не, а просто показвам на прокуратурата тези личности“.

„Според мен една прокуратура би трябвало сама да може да направи това домашно и сама да се самосезира по публични данни. Това е част от техните задължения. Ако имат нужда от помощ, ето тук съм, да го представя. Доволен съм, че тези имена, които досега винаги са били говорени в кулоари, в коридори и в журналистически разследвания, но никога не сме ги чули официално от прокуратурата, сега се надявам те да направят всичките действия, след като министър-председател им го носи на крака“, каза премиерът.

„Съжалявам, че Прокуратурата има нужда от изпълнителната власт по този начин да носи допълнителна информация и че иска доказателства”, добави той. Според Петков прокуратурата би трябвало да води такива разследвания без помощта на изпълнителната власт. „След като са твърде отдавна известни, тук въпросът е дали от прокуратурата е направила всичко възможно, за да мислим ние като общество, че има правосъдие?“, попита той.

Петков обяви, че не смята привикането в прокуратурата за институционален натиск, но го смята за излишен пи ар.

Разпитът от прокуратурата на премиера Кирил Петков и началника на кабинета му Лена Бориславова е форма на институционално изнудване. Това е миналото, което търси реванш. Това пък коментира часове по-рано президентът Румен Радев по темата.  

Петков и Бориславова бяха привикани във върховната прокуратура, след като главният прокурор обяви, че по време на срещата им в петък са му посочили „лица и прякори“, които са в основата на корупцията в България. Петков веднага обяви, че ще отиде на разпита, но за да пита той прокурорите какво правят по редица казуси, сред които „Мата Хари“ и „Барселонагейт“.

„Още при връчването на проучвателния мандат заявих, че ако коалицията не постигне пробив в съдебната реформа, то миналото ще потърси реванш. Точно това виждаме в момента, това е форма на институционално изнудване и очаквам лидерите на управляващата коалиция да застанат решително зад премиера“, каза Радев.

Президентът коментира още, че е удовлетворен от вчерашното решение на Конституционния съд, който се произнесе, че министърът на правосъдието има право да иска от Висшия съдебен съвет предсрочното прекратяване на мандата на главния прокурор. Правосъдният министър Надежда Йорданова вече обяви, че скоро ще внесе ново искане за прекратяване мандата на Гешев.

По думите на Радев с вчерашното си решение КС е потвърдил несъстоятелността на решението на мнозинството във ВСС, което отхвърли като недопустимо внесеното от служебния правосъден министър Янаки Стоилов искане за уволнение на главния прокурор Иван Гешев. „Остава въпросът дали е пригодно това мнозинство в морално и професионално качество и аз съм песимист в този състав ВСС да вземе рационално решение“, допълни Радев.

Радев отговаря на въпроси и по други теми. Той отказа да даде оценка на работата на правителството, защото е още рано, а то работи в изключително трудна ситуация – каскада от кризи и лошо наследство. Според него е илюзия да си мислим, че демокрацията и правовият ред идват изведнъж. „Но между президентството и изпълнителната власт има конструктивно сътрудничество“, увери държавният глава. Веднага след това обаче допълни, че очаква правителството да е много по-открито, когато взема решения, да предоставя навреме цялата информация, за да няма съмнения за задкулисни решения.

По горещата в момента тема за златните паспорти – даване на българско гражданство срещу инвестиции, президентът каза, че това е порочна практика, която трябва да се преустанови. Такъв законопроект на правителството вече бе приет на първо четене от правната комисия в парламента. Радев припомни старото си настояване, че вместо да има златни паспорти, „българите от нашите исторически граници трябва да вземат много по-лесно паспорти“.

Източник: www.segabg.com/hot/category-bulgaria/premierut-predi-razpita-si-nosya-na-prokuraturata-papka-19-imena

By hronika

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *