На заседание на Комисията по заетостта към Областния съвет за развитие, под председателството на областния управител Валери Сарандев, бе приет държавният план-прием и допълнителният държавен план-прием за учебната 2022/2023 г. за област Благоевград. Предвид епидемичната обстановка заседанието се проведе онлайн.

Броят на образователните институции в област Благоевград, които ще реализират държавен план-прием след VII клас е 60, разпределени в професионални и профилирани гимназии, средни и обединени училища. Предложени са общо 129 паралелки с 3 354 места в тях и до 26 ученици. През учебната 2021/2022 г. в седми клас се обучават 3 078 ученици на територията на областта.

Предложението за държавния план-прием в V клас за област Благоевград предвижда 2 паралелки с 52 места при клас от 26 ученици – една паралелка в ПМГ „Акад. Сергей Корольов“, гр. Благоевград и една паралелка в ПМГ „Яне Сандански“, гр. Гоце Делчев.

Общо за област Благоевград в X клас в обединените училища през учебната 2021/2022 г. се обучават 40 ученици, разпределени в 3 паралелки в община Гърмен, община Симитли и община Якоруда. Предложение за допълнителен държавен план-прием за учебната 2022/2023 г. е направено от НПГ „Димитър Талев“, гр. Гоце Делчев и от СУ „Св. Св. Кирил и Методий“, гр. Якоруда.

Комисията одобри обучение по 3 нови за областта специалности от професии – „Техник на енергийни съоръжения и инсталации“, „Електротехник“ и „Сътрудник в маркетингови дейности“ и 14 нови специалности в няколко общини от областта.

До края на месец април Министерството на образованието следва да утвърди държавния план-прием и допълнителния план-прием за следващата учебна година.

By hronika

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *