IMGP4769 IMGP4858
Приключи участието на екип от Гоце Делчев в седмото международно преброяване на белия щъркел. Екипът беше натоварен за втора поредна година с една доста трудна и отговорна задача, да се включи в преброяването на територията на още пет общини, освен осемте, които вече са преброили миналата година. „
„Пътуването беше изпълнено с много приключения, не липсваха и трудности. За пет дни изминахме приблизително 2000 километра. Обходихме селищата на територията на общините Сандански, Струмяни, Бобошево, Бобов Дол и Кюстендил. Основната ни цел беше да регистрираме гнездата и броят на малките в тях. За да може да проследим тенденциите в развитието на популацията на вида. Да установим какви са заплахите и да информираме обществеността за ползите от присъствието на крилатия съсед” споделят участниците в тази еко експедиция.

 
Основният проблем е изсичането на старите дървета, като все по-рядко се срещат гнезда построени върху дървета. Затова белият щъркел е принуден да строи гнездата си в близост до хората. Повечето гнезда са построени върху електрическите стълбове, което налага нуждата от поставянето на платформи с цел – тяхното обезопасяване. „Още не можем да кажем какви са резултатите от преброяването, но се надяваме популацията на белия щъркел да остане все така стабилна в България, защото хората и щъркелите от много години живеят заедно и докато ние изсичаме дърветата и отнемаме голяма част от нужната им територия, те мълчаливо понасят последствията и тихо, кротко се доближават до нас, продължавайки да ни помагат в борбата срещу селскостопанските вредители. Продължават да ни носят ползи, друг е въпросът дали го заслужаваме. Това е тяхната „мълчалива борба“ , коментират още Димитър Попов и Стоян Янев. Те благодарят на хората, които са им оказали съдействие по време на преброяването.

Коментирайте

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.