Гоце Делчев е един от шестте града в България, които се включиха в Европейските дни на птиците. Членовете на БДЗП и много други приятели на птиците организираха поход до най-богатото място на птици в района – местността „Рибарниците“ край река Места. Мястото е защитена зона по директивата за птиците и е част от Европейската екологична мрежа „Натура 2000“.

Вниманието на природозащитниците беше насочено към мигриращите птици, които по това време на годината се отправят към южните страни. В похода се включиха ученици от Първо ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“, децата от детска градина „Джани Родари“ гр. Гоце Делчев и техните родители. Общият брой на участниците в събитието е бил 32, уточни Димитър Попов от местния клон на БДЗП, като това е най-големия поход, организиран от години насам.

Всички имаха възможност да наблюдават 76 птици от 15 вида като най-многоброен и най-често наблюдаван вид в региона е обикновената чинка (F.coelebs). Изключително интересна гледка за участниците са били три бели щъркела (C.ciconia), заедно с един черен (C.nigra), летящи на юг. Другият мигриращ вид, който са успели да наблюдават приятелите на птиците край река Места е гривеста чапла (A. ralloides).

 

 

By hronika

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *