Миналата година заедно с Читалище „Изгрев-1930“ в с. Баничан, представители на Българското дружество за защита на птиците от Гоце Делчев участваха в проект  по програма „Автентичен фолклор“ на Национален фонд „Култура“ към Министерство на културата, със заглавие на проекта: „Най-новата стара приказка – Културните символи на Баничан“

В резултат на ползотворно сътрудничество беше пусната единствената в България видеокамера за онлайн наблюдение на щъркелово гнездо в с. Баничан.Малки и големи успяха да проследят чрез интернет сайта на читалището интересни моменти от живота на щъркеловото семейство. Записите продължиха шест месеца.

Въпреки, че проектът отдавна приключи, приятелите на птиците от Гоце Делчев ще продължат с видеонаблюдението и през този сезон. „Нашата инициатива е не само с образователен характер, но също и с научна стойност, тъй като ни помага да разберем повече за живота и навиците на тези красиви и полезни птици. Вярваме, че по този начин допринасяме за неговото опазване. На 23-ти февруари предстои малка корекция в позицията на камерата, а от първи март се надяваме тя да започне да работи“ – съобщи председателят на гоцеделчевския клон на Българското дружество за защита на птиците Димитър Попов.

Снимка: БЗДП – Гоце Делчев

By hronika

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *