Две териториални поделения на ЮЗДП – „ДГС Първомай и „ДЛС Дикчан”, бяха обект на съвместни проверки, извършени на 7 и 8 декември от служители на Югозападното държавно предприятие и представител на неправителствената екоорганизация WWF България. Проверките са по сигнали на граждани и в отговор на засиления обществен интерес към дейностите в горите.

В „ДГС Първомай” са констатирани нарушения при извеждането на сечта в дърводобивен обект – нарушен е утвърденият технологичен план с нерегламентирани извозни пътища. В един от проверените подотдели е установено допълнително маркиране в основата на стъблата на дървета, имитиращо контролна горска марка. При проверката в Първомай е задържан автомобил марка „ГАЗ 53”, транспортиращ незаконно добити 5 куб. метра широколистни дърва за огрев. По разпореждане на проверяващите са съставени актове за административно нарушение, а автомобилът с дървата е задържан в базата за конфискувани материали в Петрич.

Проверката в „ДЛС Дикчан” е с цел да се установи какви мерки са предприети от ръководството на стопанството след констатираните на 21 ноември т.г. сериозни нарушения на Закона за горите. Установено е, че след сигнала от неправителствена екоорганизация, териториалното поделение е извършило инвентаризиране на незаконно отсечена дървесина в различни подотдели, която възлиза на 90 плътни кубически метри.

За констатираните нарушения в териториалните поделения на виновните длъжностни лица ще бъде потърсена дисциплинарна отговорност.

1077_0

 

 

By hronika

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *