Uva Nestum Wine & SPA беше домакин на елитен професионален семинар за технолози и винари. В Гоце Делчев се събраха водещи винопроизводители от цялата страна, за да споделят опит и идеи за сътрудничество и съвместни действия за популяризиране на българското вино, винената култура и съществуващите добри практики в страната.

 

Инициатор на събитието бе „Сермия“ ООД, компания, която от 10 години е представител за българския пазар на елитни материали и оборудване за винената индустрия от световно признати производители, акцентиращи върху устойчиви практики, традиция и иновации, създадени да запазват и подчертават натуралния характер на виното. Тази година техноложките и организатори на семинара, Магдалена Биларева и Росица Георгиева, заложиха на присъствието на признати международни експерти. В лекционната и практическата част устойчиви практики и качествени иновативни решения споделиха представители на водещи в бранша, световноизвестни компании като Фамилия Силвен Груп, Агровин, Рамондин.

 

При изключителен интерес премина и организираната професионална дегустация на специално подбрани вина от европейски винени райони, попадащи на 42-ия паралел, географската ширина на България. Райони, чиито уникални качества на виното се определят не само от специфичните климатични условия и дадености, но и от уменията на енолозите и въведените технологични практики. Професионалистите оцениха и изключителните качества на вината с произход Риоха, Тоскана, Лангедок – Русийон и се вдъхновиха за възможностите и перспективите, които съществуват пред българското винопроизводство.

 

За екипа на Uva Nestum Wine & SPA беше привилегия да представи пред повече от 60 винени експерти от над 30 изби пилотната фаза на разработената по програма Еразъм+ платформа за винен туризъм и обучение Winetrips.eu. Онлайн платформата за винени турове в България, Гърция и Италия ще помага популяризирането на винопроизводители и на туристическите комплекси с фокус върху виното, както и ще улесни избора на туристите, които търсят нови дестинации и преживявания. Това е амбицията на проекта „Популяризиране на винените туристически дестинации чрез съвременни медийни платформи“ (проект: 2017-1-BG01-KA202-036376), който се осъществява с европейско финансиране по програма Еразъм+.

Очакваните резултати от проекта не са национално ограничени и тяхното приложение променя цялата концепция за промоционалния процес, стимулирайки сътрудничеството и изграждането на партньорски мрежи. В рамките на проекта се систематизират най-добрите съвременни практики в областта на популяризиране на алтернативните видове туризъм, какъвто е виненият, и се насърчава употребата на нови инструменти за рекламиране и обучение. Проектът предлага съвременен начин за контакт между отделните обекти, предоставящи туристически услуги и техните гости чрез иновативна онлайн платформа.

Бенефициент на финансирането по проекта е българската фирма „Билта“ ЕАД, Гоце Делчев, която има опит и във винопроизводството (бутикова изба Uva Nestum) и в предлагането на туристически услуги (хотелски комплекс Uva Nestum Wine & SPA, Гоце Делчев). Партньор от гръцка страна е хотелиерското сдружение в Драма Drama Hotel Association, а от Италия – Euroform RFS, който има значителен опит и компетенции в различни видове обучение и уеб разработки.

Бутиковата изба Uva Nestum е единствен винопроизводител в Долината на река Места. Виното от избата се произвежда единствено от собствени, натурално чисти лозя, представящи яркия и характерен тероар на Долината на Места. Хотелският комплекс за винен и спа туризъм Uva Nestum Wine & SPA край Гоце Делчев е носител на множество награди от различни туристически форуми, между които и престижната награда „Най-добър СПА хотел за 2018 г.“ на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм.

 

By hronika

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *