12310 производители на тютюн заведоха дело срещу земеделското министерство. Със свое решение от понеделник магистратите отмениха заповед от 8 април миналата година на министъра на земеделието и храните Димитър Греков за определяне на размера на националните доплащания за тютюн за 2013 г. по сортови групи. Става въпрос за частта на т. 1 от заповедта – премираното в периода 2007-2009 г. референтно количество тютюн сортова група „Басми” за тютюнопроизводители с референтни количества до 2 т. по 3,00 лв./кг и за тютюнопроизводители с референтни количества над 2 т. – по 2,04 лв./кг.

Земеделското министерство е осъдено да плати на десетте тютюнджии сумата от 1430 лв. разноски по делото, от които 110 лв. държавна такса, 1300 лв. адвокатско възнаграждение и 20 лв. такса за обнародване в „Държавен вестник“.

Решението може да се обжалва пред 5-членен състав на Върховния административен съд в 14-дневен срок.

„Правдата възтържествува, народът осъди държавата. Бяхме убедени, че не е справедлив начинът, по който е определено кой колко пари да получи от допълнителните 100 милиона лева, отпуснати от правителството. Тези, които работят по-малко, получиха повече. Тези, които се трудят повече, взеха по-малко. Това е абсурд, никъде го няма, затова заведохме съдебно дело, ще водим и ново срещу разпределението на средствата за тази година”, каза тютюнопроизводителят Иван Сабахлъков от Хаджидимово, който е един от жалбоподателите. Според него и останалите производители на тютюн, не е спазена нотификацията на Европейския съюз за разпределение на въпросните средства и е приложен двоен стандарт. Те са убедени са, че на всички трябва да се дават еднакви доплащания. В случая са ощетени хиляди тютюнопроизводители в цялата страна.

 

By hronika

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *