Дали името на ТешoDSCN5724во идва от думата таш (камък от турски) или от теч (тече – реката), колко са параклисите в селото, какво е било предназначението на тешовската кула, през коя година е построена църквата и още други въпроси, провокираха познанията на тешовалийки за родното им село. Викторината беше част от празничната им пролетна сбирка в Гоце Делчев. Изненада за всички баби, майки, дъщери, внучки, зълви и снахи, свързани с едно най-красивите села в Пирин, бяха специално декорирани в екодизайн бурканчета с мед от Нина Хаджиева, също потомка на тешовалии.

DSCN5637

Заедно с историческите си познания за селото и естетическото отношение към един от най-прочутите местни продукти – тешовския мед, дамите се смяха от сърце и бурно аплодираха модното ревю, представено от млади момичета от Тешово, в който акцент бяха клашници, престилки, шамии и цедилки от сандъците на бабите им. Те получиха разкошни рози лично от кмета на селото Иван Крушовски.

„За трета година организираме пролетна женска среща, и всяка година броят на желаещите расте, догодина вероятно няма да ни побере и най-големия ресторант в Гоце Делчев“, споделиха организаторките на тази поредна мила среща на поколенията Ваня Харизанова, Гинка Шушутева и Мария Игнатова.

(Повече снимки от веселата сбирка вижте във ФБ страницата на вестник Хроника)

DSCN5654

By hronika

One thought on “Пролетна среща събра четири поколения жени от село Тешово”
  1. Браво на Тешовалииките,радвам се от сърце и тайно ви завиждам, че организирате такива хубави тържества. Гледах и Трифон зарезан снимки и много ми хареса,още веднъж браво

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *