И тази сутрин жители на Ново Лески протестираха на пътя за Гърция. Поводът е разрешение на Министерски съвет за изграждане на кариера за добив на мрамор и инертни материали. Мястото е на 500 метра от село  Ново Лески и на 1000 м. от минералния извор „Топлицата“.

Притесненията на хората от района са свързани със замърсяване на въздуха, почвата и водата след започване на добива. Съдебното решение на ВАС от миналия петък не е в тяхна полза, а в полза на фирмата, която иска да добива мрамор и камъни в местност в непосредствена близост до селото. За случая Инициативният комитет, е информирал местните народни представители Богдан Боцев и Димитър Гамишев, министър председателя Бойко Борисов и вицепремиера Томислав Дончев, министерствата на икономиката и на околната среда.

„След дългата съдебна битка сега единственият шанс на гражданите е изпълнителната власт. Протестът ни ще продължи докато исканията ни не бъдат чути. Искаме да видим държавата в ролята й на добър стопанин“ – каза председателят на инициативния комитет на протестиращите Десислава Йованович.

Тази сутрин хората не спираха движението. Те направиха мирно шествие до земеделски имот на техния съселянин Димитър Чонгов, който е един от собствениците на фирмата концесионер.  На няколко метра от къщите им Чонгов е оборудвал каменотрошачна, с която замърсява въздуха.

На протеста за няколко минути дойде и самият Чонгов, който бе освиркан от съселяните си. Според него всичко по край концесията е законно, а хората лъжат и протестират от завист и злоба.

Още снимки вижте ТУК: https://www.facebook.com/pg/vestnikhronika/photos/?tab=album&album_id=1576146682443385

By hronika

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *