Около стотина души от района на Гоце Делчев, използваха днешния пазарен ден да се съберат на протест пред сградата на Бюрото по труда на улица „Търговска“. Събралите се недоволстват, че им спират обезщетенията за безработица, след като по документи са работили в чужбина, основно във Франция и им се полага да получават пари като безработни.

От години в района на Гоцеделчевско е практика местните хора да напускат работата си в България, недоволни от заплащането и да отиват на гурбет за по няколко месеца в държава от ЕС за повече пари. Връщайки се по родините места те получават обезщетения от българския бюджет, но на базата на европейското заплащане – от 1000 до 2000 лв. месечно.

С годините явлението в Гоцеделчевско придоби колосални размери и се превърна в бизнес. На ръба на закона предприемчиви местни хора „уреждат“ документи за „уж“ работа в чужбина или пък за работа за няколко дни. След това хората се регистрират в България като безработни, които имат право на сериозно обезщетение, което е съобразено със заплащането им в чужбина. Много от тях продължават да работят на черно, без трудови договори, за да не изпуснат обезщетението за безработица. Други отказват предложената им от БТ работа, пак със същата цел.

Явлението е наистина тревожно, твърдят експерти по пазара на труда. В малките цехчета по селата вече има длъжност „съгледвач“, който има контакти в Бюрото по труда и Инспекцията по труда и получава информация кога към определената фирма са тръгнали проверки. Там където има работещи без трудов договор и такива регистрирани като безработни, за да си запазят високите обезщетения от „борсата“ напускат веднага работните места или изобщо собственикът врътва ключа на фирмата.

Сред хората търсещи вариант да отидат в чужбина „за борса“ е известно името на оправна дама от мюсюлманско село, близо до Гоце Делчев, която върши работа на всеки, разбира се срещу прилично заплащане.

Днес след като постоя пред сградата на Дирекция по труда, групата недоволни се премести пред сградата на общината. Всичко е от мизерия, коментираха преминащи.

Един от коментарите:

Величка Янева: Освен права всеки български гражданин има и задължения,но..в този случай,техните изпълнени задължение, пораждат и техните права. Техните задължения по закон са: да се регистрират като безработен/а в Агенция по заетостта; да не са придобили право на пенсия за осигурителен стаж и възраст или за ранно пенсиониране в България, или пенсия за старост в друга държава и да не сте заети в дейност, която е предмет на задължително осигуряване по Кодекса за социално осигуряване или законодателството на друга държава, с изключение на лицата сключили трудов договор за краткотрайна сезонна селскостопанска работа за един ден. Да представят документите си в БТ, в срок от 7-м работни дни от прекъсване на работа и да попълнят всички видове декларации. До тук приключват техните задължения и следват правата. В КТ е предвидено, цитирам: „Обезщетения за безработица се изплащат на всеки, за когото са правени осигурителни вноски във фонд „Безработица“ на държавното общо осигуряване най-малко за 12 месеца от последните 18 месеца, преди да стане безработен. Обезщетенията се изплащат независимо дали осигурителните вноски са внесени или са дължими, без да са реално внесени. Времетраенето на обезщетенията за безработица зависи от осигурителния стаж, в години.“ Точно и ясно.

By hronika

One thought on “Протест пред Бюрото по труда в град Гоце Делчев”
  1. Да, права сте г-жо Герчева, че освен права всеки български гражданин има и задължения,но..в тозислучай,техните изпълнени задължение, пораждат и техните права.Тяхните задължения по закон са: да се регистрират като безработен/а в Агенция по заетостта; да не са придобили право на пенсия за осигурителен стаж и възраст или за ранно пенсиониране в България, или пенсия за старост в друга държава и да не сте заети в дейност, която е предмет на задължително осигуряване по Кодекса за социално осигуряване или законодателството на друга държава, с изключение на лицата сключили трудов договор за краткотрайна сезонна селскостопанска работа за един ден.Да представят документите си в БТ,в срок от 7-м работни дни от прекъсване на работа и да попълнят всички видове декларации. До тук приключват техните задължения и следват правата.В КТ е предвидено ,цитирам: „Обезщетения за безработица се изплащат на всеки, за когото са правени осигурителни вноски във фонд „Безработица“ на държавното общо осигуряване най-малко за 12 месеца от последните 18 месеца, преди да стане безработен.Обезщетенията се изплащат независимо дали осигурителните вноски са внесени или са дължими, без да са реално внесени.Времетраенето на обезщетенията за безработица зависи от осигурителния стаж, в години.“ Точно и ясно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *