DSCN1358

 

Съученици и приятели на 17-годишната Мария Темова от Гоце Делчев, която почина след усложнения на травма от падане от велосипед, излизоха на протест „Срещу лекарските грешки” пред МБАЛ „Иван Скендеров”. Съучениците на нелепо загиналата девойка от НПГ „Димитър Талев” и ученици от ПМГ „Яне Сандански” призоваха чрез социалните мрежи жителите на Гоце Делчев, които са станали жертва на грешна диагноза или неправилно лечение, да се присъединят към протеста. Само неколцина се отзоваха.

 

Фаталният за Мария Темова инцидент стана на 30 юни, когато тя паднала от велосипеда си. Незабавно била закарана в болницата в Гоце Делчев и приета за лечение в отделението по травматология. Там момичето остана няколко дни, но след като състоянието му се влоши, беше транспортирано по спешност за „Пирогов”. В столичната болница Мария претърпяла няколко тежки операции, но на 29 август 17-годишното момиче почина. Лекарите от МБАЛ „Иван Скендеров” и от „Пирогов” твърдят, че при падането момичето е получило разкъсна тъкан, а впоследствие се стигнало до много тежка инфекция, която поразявала неизлечимо меките тъкани. Почернените родители Надка и Йосиф Темови са категорични, че ще търсят докрай истината за смъртта на детето си.

 

„До момента сме завели две дела в София и Благоевград, тези дни очакваме адвокатите ни да пристигнат в Гоце Делчев, за да заведем дело и тук. Детето ни си отиде ей, така и аз се заклевам в паметта на дъщеря ми, че виновниците ще бъдат осъдени”, каза бащата на Мария. 

 

Майката и бащата настояха д-р Петър Шопов и д-р Иван Канелов да излязат и да обяснят каква е била причината да си отиде от този свят 17-годишната им дъщеря, след като през всичките дни, докато е лежала в болницата, те са успокоявали семейството, че раната е безобидна и са необходими само промивки с риванол. Надка Темова поясни, че чак на шестия ден медиците от МБАЛ „Иван Скендеров“ са взели решение да транспортират полумъртвата й дъщеря в „Пирогов“. Наели са частна линейка и са пътували без лекар до София.

 

Разбираме мъката на родителите на починалата Мария Темова, казаха днес на нарочно свикана пресконференция лекарите от МБАЛ „Иван Скендеров” д-р Петър Шопов и д-р Иван Канелов. „17 –годишното момиче беше прието при нас след падане от велосипеда си с разкъсна рана на бедрото. Направихме всичко каквото трябва за лечението му. От тук го изпратихме в специализираната болница „Пирогов”, където единствено в страната имат апаратура за лечение на анаеробни инфекции, защото на четвъртия ден положението на пациентката изведнъж се влоши. Готови сме да представим документи за начина на лечение тук, готови сме за всякаква проверка и не приемаме обвиненията за допусната лекарска грешка, категорични бяха д-р Шопов и д-р Канелов.

 

„Няма да позволя недобронамерени коментари на колеги, които смятат своята болница за особено специална, да подценяват труда на лекарите тук и да поставят под съмнение професионализма им само защото работят в провинцията”, добави прокуристът на гоцеделчевската болница д-р Иван Канелов.

 

By hronika

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *