Деменцията е едно от най-сериозните заболявания, което се приема като естествена част от остаряването, но всъщност не е точно така. Най-често се причинява от болестта на Алцхаймер, но не задължително. Свързана е с прогресивно нарушаване на мозъчните функции като памет, мислене, език, решаване на проблеми, внимание и др. Оказва силно влияние върху ежедневните дейности на човек и големи затруднения в семейството му. Все повече хора страдат от това заболяване и това е причината община Гоце Делчев да открие и втори Център за настаняване от семеен тип за хора с деменция, като особено необходима социална услуга.

На 25 и 26 август община Гоце Делчев в партньорство с гражданско сдружение „Алцхаймер България“ и Американския университет в България, организира обучение на работещите в социалните домове, в които се грижат за хора с деменция.

Феликс Диаз, професор в АУБГ по психология за немедицински специалисти, който има богат опит в разработването на системи за оценка на комуникацията и адаптиране на мрежи за подкрепа и повишаване качеството на живот на хората с увреждания, ще бъде основен лектор в двудневния семинар.

Подобен вид семинари са особено полезни и необходими. Те представляват въведение в различните съвременни системи за интервенция с цел подпомагане на хората с деменция, техните семейства и социалните работници, които се грижат за тях в ежедневието им.

By hronika

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *