През октомври 1912 г., по време на Балканската война, Неврокоп е освободен от турско робство и негов първи кмет става поетът – революционер Пейо Яворов. Утре (17.10.2014 г.) община Гоце Делчев ще отбележи 102-та годишнина от Освобождението на гр. Неврокоп, днес Гоце Делчев.
Тържествата ще започнат с полагане на венци и цветя пред паметника на Гоце Делчев в местността “Попови ливади“ от 11.00 часа и пред паметника на Пейо Яворов в Градския парк от 12.00 часа. Програмата ще продължи в 16.45 с полагане на венци и цветя пред паметника на ген. Стилян Ковачев и на паметната плоча на Пейо Яворов, която се намира в центъра на града.
В 17.30 часа Негово Високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим ще отслужи заупокойна молитва и благодарствен молебен в катедралния храм “Св. Св. Кирил и Методий” в гр. Гоце Делчев. След това, в 18.00 часа, ще бъдат положени венци и цветя в знак на признателност пред паметника на Гоце Делчев на централния площад в града. Веднага след това присъстващите гости, представители на местната власт, институциите, учебните заведения и гражданите ще потеглят в празнично шествие по улица „Търговска” до паметника на загиналите във войните на ул. „Александър Стамболийски”. Шествието ще бъде водено от Военния духов оркестър на Сухопътни войски.
В 18.30 часа пред паметника на загиналите във войните ще започне тържествена заря – проверка. Слово за Освобождението на Неврокопския край ще произнесе проф. Андрей Пантев. Празничната програма ще завърши концерт в Дома на културата с начален час 19.00 ч. с участие на трио „Тенорите”, Виктор Калев и Неврокопския64001 ансамбъл за народни песни и танци – гр. Гоце Делчев.

 

By hronika

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *