Българите са на печалното първо място по смъртност от сърдечно съдови заболявания в Европа, твърдят двамата специалистите доц. д-р Иво Петров, д.м. национален консултант по инвазивна кардиология и проф. д-р Лъчезар Гроздински (ангиолог), които в понеделник прегледаха безплатно 30 неврокопчани със здравословни сърдечни проблеми. 67 % от цялата смъртност в страната ни е в резултат на сърдечно съдови заболявания – инфаркти, инсулти, емболии и пр.
Въпреки, че всеки знае кои са рисковите фактори – пушене, наднормено тегло, липса на движение, високо кръвно, високо ниво на кръвната захар и холестерола, не всеки обръща внимание на профилактиката, за да не се стига до тежките стадии на атеросклероза, която всъщност стеснява и запушва артериите, което еDSCN1305 крачка преди инфаркт или инсулт, припомни доц. д-р Иво Петров. Много често хората се крият зад философията „Това точно на мен няма да ми се случи” и пренебрегват профилактиката. Мъжете продължават да водят класацията по смъртност от сърдечни болести, но все повече жени, които са почнали да пушат на млади години правят най-тежките инфаркти, сочат данните на двамата специалисти от City Clinic, която работи със Здравната каса и е с претенции за лидер в лечението на сърдечно-съдовите заболявания в България. Клиниката, която е оборудвана с най-високотехнологична апаратура е готова на партньорство с болницата в Гоце Делчев, допълни управителят д-р Мария Радойкова.

By hronika

One thought on “Пушите ли, тежат ли ви килограмите, мързи ли ви да ходите дълго – сърцето ви е в опасност”
  1. Така е, ама кой да го спазва, защо пропускате стреса от тъпия живот, който е в България. На думи всичко става, локуми само разтягат тия доктори. Парата ги интересува,не болните.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *