Пчелари от Гоце Делчев, селата наоколо, Банско, Разлог и село Места утре рано сутринта се събират на протест на селскостопнаското летище край Гоце Делчев. Те ще се опитат да спрат хеликоптерите, които третират полето с препарат цитрол срещу комари, които са разпространители на заразния нодуларен дерматит по кравите. 

„Ние искаме да се спазва наредбата за третиране с този препарат, да не се нарушават отстоянията на 800 метра от всяко населено място, а не да ни заблуждават от БАХ с карти, които не са актуализирани, а само увеличени“, категоричен е един от известните пчелари от Гоце Делчев Димитър Джугданов. “ В наредбата ясно е казано, че третиране с препарати е забранено да се прави в медосборния период, а ни казват ни да палим огньове около кошерите, за да ни виждат пилотите, което е безумие, защото има риск да подпалим гората и полето, тензухените калъфи няма как да предпазят пчелите от препарата“ – коментира още той. Един от колегите му от село Садово е изгубил вече 15 кошера. От препарата пчелите се дезориентират, не се връщат в кошерите, медът и восъка се разтича. Друг сериозен проблем ще е качеството на произведения мед, добит от райони, в които е пръскано с препарата цитрол, тревожат се собствениците на пчелиниDSC00296samolet.

След като представителите на БАХ – Благоевград не са изпълнили обещанията си, дадени на срещата в град Гоце Делчев през изминалата седмица, пчеларите са потърсили помощ и защита от прокуратурата и от евродепутата Мария Габриел, от която очакват отговор.

 

By hronika

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *