Летците от фирмата, наета да третира площите срещу комари, пренасящи зарази по животните, не спазва собственото си предложение, съобщи председателя на пчеларското дружество в Гоце Делчев Тома Чолаков. „На специална среща, на която присъстваха кметът Владимир Москов и началника на полицията Ангел Зайков, се договорихме, да не пречим на работата на фирмата, като самите летци предложиха да пръскат сутрин до 7:30 докато пчелите не са излезли от кошерите и вечер след 19:30 часа. Днес пръскаха до 10 часа“ – обясни Чолаков. Той не е бил уведомен, за условие, което летците допълнително са поставили – на селскостопанското летище да няма протестиращи, което пък се използва като предтекст фирмата да не спазва уговорката, летателната техника да пръска рано сутрин и вечер. „Проблемът не е само на пчеларите, категоричен е Чолаков – при нас ще стане като в Китай, хората ще опрашват растенията, след като пчелите изчезнат“.

Тази сутрин полицейски кордон спря протеста на пчеларите в Гоце Делчев, които имаха намерение да попречат на хеликоптерите да излетят и да разпръснат препарати срещу насекоми заради заболяването по добитъка нодуларен дерматит.

Униформените служители не допуснаха стопаните до селскостопанското летище и така осигуриха коридор на техниката.

Пчеларите са категорични, че в момента третирането на зелените площи е опасно за пчелите, тъй като те са в медоносен период. Това ще унищожи пчелините и ще съсипе качеството на меда.

DSCN9292

By hronika

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *