Първа работна среща на партньорите за подобряване на достъпа и качеството на здравните услуги в недостъпни и отдалечени населени места в граничния район на община Гоце Делчев и община Пангеос се проведе вчера в Гоце Делчев. На срещата присъстваха кметът на общината Владимир Москов и заместник-кметът Валери Сарандев, кметът на партньорската община Пангеос  (Δήμος Παγγαίου) Филипос Анастисиадис, Михалис Кордас – директор на Агенция за развитие в Кавала и ескперти по трансгранично сътрудничество.

Проектът е с общ бюджет 917 042,20 евро, като от тях 470 437,20 евро са за община Гоце Делчев. Общата цел е да се намалят неравенствата по отношение на здравния статус на местното население чрез подобряване на достъпа до качествено здравеопазване – първична помощ/извънболнична в трудно достъпни/отдалечени райони на граничния район чрез въвеждане на метода на телемедицина в трансграничния район.

Ще бъдат създадени телемедицински центрове за първична медицинска помощ в Гоце Делчев и Елефтеруполи, а освен това ще се извърши обновяване и оборудване на съществуващи общински здравни кабинети в селата Брезница и Лъжница, община Гоце Делчев, а от гръцка страна в Георгиани и Неа Перамос.

Дейностите по проекта включват още обучения на лекари и медицински сестри от двете страни на границата за ползване на системата за телемедицина, както и създаване на Съвместен консултативен съвет и разработване на Общ план за действие за координация, превенция, наблюдение и ранно предупреждение и контрол на заразни, инфекциозни и паразитни болести. Проектът е с продължителност 2 години и трябва да приключи до 04.09.2019 г.

 

 

 

 

 

By hronika

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *