Бизнес инкубатор – Гоце Делчев проведе първата трансгранична българо-македонска борса по социално предприемачество, която е първа в много качества – първа по социално предприемачество в транс-граничния регион, първа в хибридно представяне он-лайн – присъствено, първа с много интересни социални бизнес идеи на младежи от средни училища, читалища и НПО.

На трансграничната българо-македонска борса по социално предприемачество 16 български участници представиха на щандове най-добрите развити социални бизнес идеи и техните бизнес планове пред представители на публични власти, медии и потенциални инвеститори в социалния бизнес и социалната икономика и 16 македонски участници се присъединиха онлайн в трансграничната българо-македонска борса по социално предприемачество. Представени със самочувствие и страст, много добре подготвени и убедителни бяха презентациите:

„Неврокопска закусвалня с кауза“ на Александра Самандова и Фатме Уруч от НПГ „Димитър Талев“, Гоце Делчев за оптимално използване на хранителни продукти и грижа за хората с малко или никакви средства, “ Кулинарно наследство“ на Зейнеп Имамова и Илвие Мейзинева от Читалище Просвета С.Абланица, които домашно и с много любов приготвени юфка, кускус, макарини и сладката и красива като огромно цвете баклава, с майсторските сладкиши дават заявка за успешно начинание.

Лиляна Янкова и Велислав Великов от ПГИТ „ Ас. Златаров“ Петрич донесоха частичка от Яково – ароматния мед от билки и кестени, красивата носия и щастливите усмивки, за да ни убедят, че „Живот в Яково“ ще съхрани селото жизнено, ще се реализират продуктите на малките производители там, а хората в него по-доволни.

„Училището за щури идеи“ и добрите магьосници Бойка Пашкулева и Зорка Тъпанкова от читалище „Искра“ с. Гърмен привличат децата на приключения, като откриват сами парченца от пъзела, учат се забавлявайки се и не се страхуват да сбъдват мечтите си, а тогава рискът от социално изключване намалява силно.

Представянето на „Юник турс“ на Марио Митончев и Владислава Грозданова от ПГИТ „ Асен Златаров“, Петрич с неповторимите ястия на Габрене като Раченик, сармички от бутима, Млечник , вече направен сайт и видеои „Религиозен туризъм“ с професионалната презентация и видео на Костадин Бибишков и Стефани Илиева от ПГИТ „Ас. Златаров“, Петрич с примамващия с енергия и чешми Чуриловски манастир, още мистични места и гостоприемство в уютни къщички замисли всички и присъстващи и в залата, и виртуално поискаха да тръгнат натам.

А идеята за „Вкусна академия“ на Христина Катранджиева от ПГ по МСС „Пейо Яворов, Гоце Делчев и Румяна Джибова от читалище „ Изгрев“ с. Баничан е толкова изкушаваща, че си планираш непременно да се включиш в тяхната жива академия и да поработиш в градината и с еко зеленчуци.

Фриндж хелпер на Димитър Гемеджиев и Димитър Бошнаков от НПГ ‚Димитър Талев“ си звучи съвсем технологично и може да помогне на възрастни и трудноподвижни хора и техните близки да са по-сигурни и по-спокойни.

„Толкова емоции, енергия, желание да покажат най-доброто от себе си и толкова голямо израстване в знанията и уменията у всички екипи ни кара да се гордеем. Не само икономически и предприемачески знания натрупаха, не само ясно и убедително лично ангажиране със социален проблем или потенциал демонстрираха, а и умения да презентират и убеждават, обобщи директорът на Бизнес инкубатора Росица Джамбазова.

Д-р Марина Стефанова, преподавател от СУ „Климент Охридски“ по социално предприемачество заедно с представители на Фондация „Каузи“ и „Център Ринкър“ имаха трудната задача да дадат обратна връзка за представянето на всяка идея, да подчертаят впечатляващото и критично да посочат какво още трябва да се добави, за да е идеята готова за бизнес.

Трансгранична българо-македонска борса по социално предприемачество е по проект CB006.2.31.040 „Развитие на екосистема за социално предприемачество“, който се реализира с финансовата подкрепа на Европейския съюз, чрез Програмата за трансгранично сътрудничество между България и Северна Македония. Проектът се изпълнява в партньорство от Бизнес инкубатор – Гоце Делчев и с Фондация за подкрепа на малки и средни предприятия – Струмица.

Общата цел на проекта е да допринесе за повишаване на конкурентоспособността на регионалния бизнес чрез стимулиране изграждането на капацитет за социално предприемачество на младежи и НПО и насърчаване развитието на екосистема и иновативни решения за обществените предизвикателства в региона. Той съчетава придобиването на реален опит (електронно обучение, наставничество и ориентиране, пазар, проучване на ЕС) в благоприятна среда в създадените хъбове по социално предприемачество.

https://www.rcsr4seed.com/

Тази публикация е осъществена със съдействието на Европейския Съюз чрез Интеррег – ИПП Програма за трансгранично сътрудничество между Република България и Република Северна Македония (CCI No 2014TC16I5CB006). За съдържанието на тази публикация отговорност носи единствено  Бизнес инкубатор – Гоце Делчев, ЦПП и не може по никакъв начин да отразява мнението на Европейския Съюз.

By hronika

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *