КЛОШАР ТОРМОЗИ ЦЯЛ ЖИЛИЩЕН БЛОК

DSCN8075Агресията и домашното насилие беше темата на семинар, в който участваха съдии, адвокати, полицаи, учители от Гоце Делчев и  експерти от фондация Български център за джендър изследвания. Приложението на закона за защита от домашно насилие, който според част от юристите е несъвършен и труден за прилагане, беше една от дискутираните теми.  

От асоциалното поведение и терора на свой съсед отдавна се оплакват живеещите в жилищен блок на ул. Кавала в гр. Гоце Делчев. Клошарят Димитър Ципаров има забрана от съда да обитава семейното жилище заради агресивността си. След завръщането си от затвора, той се е самонастанил в помещение за колички в партера на блока, където живее без вода и електричество. Оказва се невъзможно мъжът да получи помощ от социалните служби, защото категорично отказва да се обръсне и подстриже прилично за снимка и да си извади документи за самоличност. Около блока се носи невъобразима смрад, особено когато Димитър изхвърля направо в контейнера кофата, която използва за тоалетна, разказват съседи. Въпреки десетки жалби на живеещите в блока и проверката на полиция и прокуратура, смрадливият терор продължава. Няма законово основание, на което Димитър Ципаров да бъде принуден да живее според общоприетите социалните норми, така че да не пречи на съседите си.  

Парадоксът в случая е, че за да спаси от домашно насилие едно семейство, съдът с решението си е направил жертви на насилие живеещите в цял жилищен блок, в който живеят около 100 човека.

От 15 юли фондация „Български център за джендър изследвания” ще открие приемна в Гоце Делчев на ул. „Г.С.Раковски“ № 6. Казусът ще е първия, който ще бъде представен на вниманието на юристите, които ще дават консултации там.

By hronika

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *