Както и в цялата страна, по-голяма част от жителите на Гоце Делчев и района преживяха трудни почивни дни. В събота петъчната пазарна паника продължи, но вече малко по-овладяно и под полицейско наблюдение, което не допускаше струпване на хора в големите супер маркети. Толкова брашно за ден не са продавали, от както е открит, сподели управителят на един от магазините от голяма хранителна верига. Спагети, ориз и консерви бързо изчезваха от щандовете, въпреки уверението, че в складовете има достатъчно хранителни продукти.

Другите обекти, в които неврокопчани изхарчиха големи суми бяха аптеките. Най-търсени са спирт, маски, ръкавици – вече по 2 лева бройка, там където все още ги има. Хората купуват витамин Д, цинк, витамин Ц, като последната паника е за парацетамол. За обир на аптека в центъра на града в нощта на събота срещу неделя, се съобщава в полицейския бюлетин.

Най-объркани са собствениците на малки магазини за нехранителни стоки, фризьорски салони и козметични студиа. Строгите противоепидемични мерки, посочени в първата заповед на министър Ананиев и последвалият й смекчен вариант създадоха хаос и слухове.

Както навсякъде в страната, затворени са ресторанти, молове, кафенета, няма да работят общинските пазари в града и селата, спортни зали и други планирани мероприятия също са отложени, а сватби може да има само с младоженци и свидетели. На територията на Гоце Делчев работят два кризисни щаба – единият в местната болница, която единствена в региона до Благоевград има инфекциозно отделение и щабът, оглавяван от кмета Гоце Делчев, който работи с представители на Районно управление на МВР – Гоце Делчев, Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението“, Гранично полицейско управление, МБАЛ „Иван Скендеров“ ЕООД гр. Гоце Делчев и Център на спешна медицинска помощ, филиал Гоце Делчев.

На денонощни телефони в община Гоце Делчев и Районно управление на МВР – Гоце Делчев, се приемат сигнали от граждани, свързани с епидемичната обстановка.

От днес в почти всички училища на общината е създадена възможност за он-лайн обучение. За късмет, случай на заразен с корона вирус в района засега няма. Съвсем малко хора излязоха снощи на балконите си в 9 часа, за да покажат своята съпричастност с ръкопляскания към труда на българските медици, които са на първа линия в борбата с корона вируса и на които всички разчитаме.

От днес до 27 март включително ТЕЛК – Благоевград – първи състав няма да работи, така че гражданите насрочени за тези дати, да не пътуват излишно.

От днес по обед в Гоце Делчев са затворени и баничарниците, които тази сутрин работеха. Въпреки отмяната на пазарните дни, доста хора от района бяха решили да си направят редовното понеделнишко посещение.

Кметът на Община Гоце Делчев, след сутрешно заседание на Кризисния щаб пусна допълваща заповед, в която противоепидемични мерки се разширяват. А именно:

1. На обекти, които произвеждат и търгуват на място собствена продукция (баничарници, обекти за закуски и сладкарски изделия), се разрешават доставки на адрес при строго спазване на санитарно-хигиенните изисквания.

2. Магазини за промишлени стоки и ателиета за услуги на граждани (златарски, ключарски и други ателиета) могат да работят, като извършват поне трикратна дезинфекция на търговските площи – тезгяхи и подове, дръжки, врати, ключове за осветление. Пропускът в такива обекти трябва да е съобразно площта на обекта с осигурено отстояние на клиентите от 1-1.5 м. Да не се допуска струпване на клиенти пред търговските обекти и се спазва минимално разстояние между хората 1 – 1.5 м.

3. Фризьорски и бръснарски салони продължават да работят, но само по график с клиенти, осигуряващ възможност за дезинфекция на обекта след всеки клиент. Ако между отделните работните места няма разстояние от 1-1.5 м, същите да се намалят или се работи през едно. Не се разрешава изчакване на клиентите в салоните.

4. Супермаркетите и обектите на големите търговски вериги:

– Да разделят местата за вземане и връщане на търговски колички и да ги обозначат;

– Количките, които гражданите връщат трябва да бъдат дезинфекцирани, като се обръща особено внимание на местата за хващане и да бъдат служебно поставени на местата за вземане;

– Да се въведе контрол на достъпа до търговските зали, като броят на пропускане на клиентите да става съобразно размера на свободната търговска площ на обекта и пропускателната способност на касите за плащане, за да има осигурено разстояние между клиентите в търговска зала 1-1.5 м, както и разстояние при изчакване на каса за плащане – минимум 1-1.5 м. Да не се допуска струпване на клиенти пред търговските обекти и се спазва минимално разстояние между хората 1 – 1.5 м.

6. В Складовете за търговия на едро да се извършват продажби само на представители на търговци (магазини, фирми, офиси и други), като се спазват санитарно-хигиенните изисквания: избягване струпването на клиенти, разстоянието между тях да е 1-1.5 м, да не образуват опашки пред складовете. Търговията да се организира чрез предварителни заявки. Забранява се продажбата на физически лица и струпването им на едно място.

5. На всички търговски обекти, които ще работят с граждани, да се извършва дву- или трикратно извършване на дезинфекция на подове и всички повърхности, до които имат достъп клиенти и посетители, както и на всички перила, дръжки, щендери, рафтове, полици и др.

При установено нарушение на противоепидемичните мерки търговските обекти ще бъдат незабавно затваряни.

Тази заповед допълва заповедта от 14.03.2020 г. на кмета на общината и е в сила до 29.03.2020 г. Срокът и обхватът на мерките може да бъде променян в зависимост от развитието на епидемичната ситуация в страната.

By hronika

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *