Туристическо дружество „Момини двори“ в Гоце Делчев организира за първи път поход под надслов „Освободителите на град Неврокоп“. Походът се осъществява със съдействието на община Гоце Делчев и на училищата в общината. В туристическия поход са заявили участие и представители от сдружение „Млад планинар“ – Петрич. Събитието е определено за 18-и октомври /петък/, когато е кулминацията на тържествата по повод 107-та годишнина от Освобождението на Неврокоп (Гоце Делчев) от турско робство.

Туристическият поход „Освободителите на град Неврокоп“ ще се проведе в 4 лъча по 4 различни маршрута. Това са четирите маршрута, по които са се движели четите на ВМРО, доброволците и полкът на генерал Стилиян Ковачев.

Първите два лъча имат общо начало и ще започнат от паметника на Гоце Делчев на Попови ливади. Туристите от първия лъч, ще минат по стъпките на четата на войводите Александър Буйнов и Тодор Паница. Маршрутът започва  от Попови ливади – паметника на Гоце Делчев, минава през село Делчево, местността Момина Кула, по улица „Търговска“  и завършва на площад „Гоце Делчев“. По този път се очаква да преминат представители от сдружение „Млад планинар“ – Петрич. „Всички ние вярваме, че когато едно дете бъде възпитавано в родолюбие, то ще се превърне в буден човек, който винаги ще работи за благото на Отечеството. Когато на едно дете бъде обяснено, че предците му са били смели, силни, талантливи, а и добри хора, то детето ще се стреми да придобие точно тези качества.“, казаха от дружеството. Вторият лъч от похода е в посока село Драгостин и квартал Средна. Това е пътят, откъдето е преминала четата на Пейо Яворов и 4-та дружина на 27-и Чепински полк.

Третият лъч ще започне от село Ковачевица, минава през връх Голак и ще се спусне в село Марчево. Туристите, избрали този лъч, ще изминат  пътя на четниците, водени от войводите Стоян Мълчанков и Стоян Филипов. В маршрута ще се включи представителна група на Трето ОУ „Братя Миладинови“ в Гоце Делчев. Групата е съставена от членове на известния туристически клуб „Пирински стражи“, с ръководители Славка Жостова и Лозана Грозданова.

Четвъртият лъч  започва от  село Кремен и през местността Харами бунар, от където туристите ще влязат в село Брезница, а след това – в Баничан. Маршрутът обхваща пътят, по който е минал полкът от българската армия, предвождан от генерал Ковачев.

Посрещането на туристите, преминали през четирите лъча, ще бъде в петък от 16:00 до 17:30 ч. на площад „Гоце Делчев“, където те ще  поднесат цветя пред паметниците на Гоце Делчев и на загиналите във войните.

 

By hronika

One thought on “Първи туристически поход по стъпките на освободителите на Неврокоп”
  1. Пълна измислица ,това е ново посегателство и създаване някой местен малоумник .ОСВОБОДИТЕЛЯТ НА НЕВРОКОП Е СТОЯН МЪЛЧАНКОВ ТОВА СА СТОРИЧЕСКИ ДОКОКАЗАТЕЛНТВА .Какви са тези измислени лъчове светкавици .Мога да го докажа с автентични документи .

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *