Лятото е тук. Малко дъждовно, но достатъчно топло. Време за разхлаждащи кафета. Предлагаме ви няколко варианта, които да ви тонизират в предстоящите жеги на плажа, в градината, в кафенето.

Фрапе. Традиционното „гръцко” фрапе е позната лятна напитка. Нес кафе, малко мляко, захар и много кубчета лед то ни разхлажда и си почиваме, докато го разбъркваме със сламката.  Вариантите в гръцките бийч барове са няколко – скето (без захар), метрио хорис гала ( средно сладко без захар), метрио ме гала (с малко захар и мляко) захар и глико ме гала (с повече захар и мляко) Открито е през 1957 от Димитриос Вакондиос на Международния панаир в Солун, когато не можал да намери гореща вода за кафето си, опитал да го разбърка  в един шейкър със студена вода.

Еспресо фредо. Любимото лятно кафе на италианците, с много лед и лека пяна. Еспресо фредо се сервира в средна чаша с много лед (за предпочитане раздробен) и ако желаете добавете захар, също и студено мляко. За да тонизирате нервната си система, пийте фредото си без захар. Ако ви се струва много тежко, добавете малко захар на върха на лъжичката  без да прекалявате и да развалите аромата на кафето.

Капучино фредо. Капучиното се приближава до днешния си образ през 17 век, когато венецианските монаси, искайки да разредят класическото турско кафе, му добавили мед и мляко. Цветът на кафето заприличал на онзи на расата на монасите-капуцини («Capuchin») и от там идва името му. Летният вид на капучиното се обогатява с натрошен лед  и студено разбито на пяна мляко, които създават слой над кафето. Това е големият съперник на фрапето, но е по-леко, тъй като е филтрирано. Тук трябва да сте много внимателни да не прекалите със захарта и с пяната, защото кафето ви  може да се превърне в калорийна бомба… Слагайте по-малко захар, ако не го обичате чисто и два пръста пяна.

Кафе Фредо у дома. Прилича на капучино, но ледено. Напитката не е фрапе, не и кафе и с много сметана и шоколад. В южните страни, в Италия и Гърция кафе фредо се пие много. Как да го приготвите у дома? Правите си една чаша капучино. В друга сипвате лед и заливате с още горещото капучино. Разбивате сметана, мляко и лед, докато не станат на пухкава бяла сметана, заливате и гарнирате отгоре.

Фрапе с Baileys. Летен вариант е да добавите малко бейлис в класическото фрапе. След като приготвите първо чисто фрапе, без захар и мляко, добавете една доза бейлис. Алкохолът и вкусът на кафе и сметана ще подчертаят кафето ви и ще ви отпуснат, оставяйки лек сладък вкус в края. Препоръчваме да не добавяте захар, зашото бейлисът е доста сладък.

Еспресо със сладолед. Пригответе първо една доза обикновено еспресо, без да добавяте захар и след това го налейте постепенно във висока чаша, където сте сложили 1 топка ванилов сладолед. Оставете го да стопи бавно сладоледа и да се смеси с него.

By hronika

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *