DZAMIA KRYSTРайонното мюфтийство организира утре в Гоце Делчев шествие под надслов „Всички заедно срещу ксенофобията, ислямофобията и сеенето на омраза“

То ще тръгне от сградата на мюфтийството на ул. „Звънчарска“ по главната улица в града до сградата на общината. Поводът са надписите „Смърт на турците“ на фасадата на мюфтийството, както и по-стари вандалски прояви като чупене на стъкла на сградата, обидни надписи, поставяне на кръст върху старата джамия и други провокации, обясни районният мюфтия Айдън Мохамед.
Областното ръководство на ПП ГЕРБ – Благоевград и Общинският съвет на БСП – Гоце Делчев излязоха със свои декларации по повод създалата се ситуация в града.
ГЕРБ-Благоевград се противопостави на вандалските прояви на омраза на етническа и религиозна основа. Днес те разпространиха декларация, с която осъдиха посегателството и поругаването на религиозни храмове и символи. Реакцията е отговор на вандалския акт от преди дни, когато сградата на Районното мюфтийство в Гоце Делчев за пореден път осъмна, изрисувано със свастики и обидни квалификации.

„Такива прояви са недопустими в европейска България. Ние, българите, сме доказали през годините, че можем да живеем в разбирателство, независимо от религията, която изповядваме, независимо от етноса, на който принадлежим, независимо от различията, които имаме. Трябва да продължим да живеем в дух на толерантност, в разбирателство и хармония между различните етноси, религии и вероизповедания“, обявиха от ГЕРБ-Благоевград.

В своя декларация Общинският съвет на БСП – Гоце Делчев остро осъжда вандалския акт, извършен срещу сградата на Районното мюфтийство в гр. Гоце Делчев. В позицията си местните социалисти са записали: „Тази арогантна проява е в разрез с дългогодишната толерантност, която съществува между представителите на всички вероизповедания в общината. Хората от различни вероизповедания в община Гоце Делчев традиционно живеят в дух на разбирателство и толерантност, а подобни прояви биха могли да създадат ненужно напрежение между тях.

Този пореден акт на поругаване на етническа и религиозна основа е недопустим за района и страната ни. Като част от голямото европейско семейство, всички български граждани трябва да изповядват принципите на толерантност и уважение към всички религиозни общности, към всички малцинства.“

Общинският съвет на БСП – Гоце Делчев, изразява своето възмущение от този акт на посегателство като настоява компетентните институции да открият бързо извършителите, които след това да бъдат наказани.

Снимката е на Районното мюфтийство: Минарето на старата джамия в гр. Гоце Делчев, с поставен на нея кръст

By hronika

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *