Никой от поканените  депутати, областни и общински власти не дойде на големия протест на пътя за Гърция край Ново Ляски. Под горещия слънчев пек в продължение на два часа протестиращите  преминаваха по пешеходната пътека и периодично спираха автомобилния поток. Големи задръствания и опашки не се образуваха, като на място имаше полиция, а шофьорите изкачваха търпеливо преминаващата в двете посоки колона от протестиращи пешеходци.

 

 

Единственият представител на държавата, който дойде на протеста беше директорът на дирекция Природни ресурси, Концесии и Производства в министерството на енергетиката Станислав Станков. Той посети на място спорната кариера. Концесионен договор ще влезе във сила, само ако всички документи по екологичното законодателство са изрядни и не е изминал срока им във времето. На въпрос на протестиращите дали ще се наложи нова процедура по ОВОС, представителят на министерството на енергетиката не можа да отговори, но обеща кореспонденция за спорната кариера с РИОСВ – Благоевград.

 

След шест дни протести жителите на селото нямат намерение да се отказват. Те получават все по-широка  подкрепа и от съседните населени места, защото кариерата заедно с цялата природа наоколо, заплашва и съществуването на извора Топлицата.

Земеделецът Иван Сабахлъков от Хаджидимово също беше сред тях. Като човек, който познава добре региона и участник в не един и два протеста, той коментира за ХРОНИКА: “ Тези кариери погубват изцяло екологията на България.  Всеки дерибей може да си прави каквото поиска и да вади каквито документи са му нужни. И това е така, защото в страната ни няма граница между допустимото и недопустимото. Всеки властимащ си прави удобни закони за негов кръг хора. При нас е пълна анархия – изсякохме горите, преместихме водите, отваряме кариери навсякъде.  Искрено се надявам това, което прави Ляски, да е първата брънка, от която да се решат проблемите, за които протестират и в Меричлери и на много други места в страната. Надявам се да си помогнем сами, макар, че българинът е обременена личност, която трудно се навива да се бори за свободата си. Искрено се надявам да успеем.

ОЩЕ МОМЕНТИ ОТ ПРОТЕСТА ТУК:

https://www.facebook.com/pg/vestnikhronika/photos/?tab=album&album_id=1580413395350047

By hronika

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *