„В РЗИ – Благоевград всеки здравноосигурен и деца под 18 години, могат да получат направление – талон 104 за безплатно изследване за Covid-19.  Изследванията могат да се направят в частната и в болничната лаборатория към МБАЛ. Разходите за безплатния PCR тест се покриват от НЗОК.

След получаване на направлението безплатния PCR тест може да бъде направен в рамките на 2-3 дни. Резултатът излиза за 8 часа. Говорим обаче в рамките на разумния брой – до 30 човека дневно, а не само за ден да дойдат 200 човека. Нямаме такава възможност, не можем да се справим физически, а и лабораторията има определен капацитет“ – това заяви в интервю за Радио Благоевград д-р Калоян Калоянов, директор на Регионална здравна инспекция – Благоевград.

Той анализира и епидемичната обстановка за деня: 15 са потвърдените случаи с covid-19. От тях 6 са в община Разлог, 3 – община Гоце Делчев, 6 – община Благоевград, като от тях 8 са хоспитализирани в болница. Това не са новоинфектирани пациенти, а вече са на лечение във Вътрешно отделение със симптоматика, с бронхопневмония и след направен тест са положителни за коронавирус.

Няма тежки случаи в интензивните структури.

Д-р Калоянов уточни, че граждани извън областта, които се тестват за covid-19 в двете лаборатории в Благоевград – при положителен резултат се вписват в единната информационна система по настоящ адрес.Източник: БНР – РАДИО БЛАГОЕВГРАД

By hronika

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *